benzinepomp

ANWB: Tank geen brandstof E10 in Frankrijk

benzinepomp

DEN HAAG – De ANWB adviseert vakantiegangers om geen brandstof E10 in Frankrijk te tanken. Deze nieuwe brandstof, waaraan 10% bio-ethanol is toegevoegd, wordt soms naast de bekende Euro 95 verkocht, maar bij sommige pompen ook ter vervanging van Euro 95.

De ANWB vindt dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het effect van  (langdurig) gebruik van E10 op de auto. De wielrijdersbond verwacht dat deze nieuwe brandstof, door bijvoorbeeld een andere samenstelling,voor verschillende problemen kan zorgen. Er is ook een kans dat de ethanol uit E10 bepaalde rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantast.

Als uw zojuist geslaagde leerling meteen met de auto op vakantie wil, raadt de ANWB hem aan om in Frankrijk Superplus 98 te tanken, als er aan de pomp geen Euro 95 is te krijgen. Frankrijk is momenteel het enige land wat E10 op grote schaal aanbiedt.

De adviezen die momenteel door de autofabrikanten gegeven worden over het wel of niet tanken van E10 lopen sterk uiteen. Er zijn fabrikanten die nog uitvoerig aan het testen zijn en tot die tijd geen risico willen nemen en aanraden geen E10 te tanken, maar er zijn ook fabrikanten die de enkele pechgevallen voor lief nemen en een gunstig advies geven. In de laatste groep vallen met name de Franse merken.

Op de tankapparaten  is de nieuwe brandstof veelal herkenbaar aan de aanduiding SP95-E10, waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “ANWB: Tank geen brandstof E10 in Frankrijk”

H.Sebregts|05.03.11|14:16

Juni 2010 ben ik van barcelona naar bergen op zoom gereden ,heb in spanje euro 95 getankt net voorbij Lyon heb ik E10 getankt ( IK HEB EEN RENAULT CLIO 3 VAN 2006 ) het benzineverbruik
veranderde van 8 liter op100 km in12 liter op 100 km tussen lyon en Luxemburg na dat ik
in Luxemburg weer euro 95 getankt had werd het verbruik weer normaal . Ik heb de auto na laten kijken bij renault dealer en die constateerde een storing DF092.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Groetjes H.sebregts

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.