jongeren, auto, verzekering, ongeluk, prijs, schade

Grote verschillen in prijs bij autoverzekering jongeren

VEENENDAAL – Het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering voor jongeren is erg groot. Zo rekent een dure verzekeraar bijna vier keer zoveel om een elf jaar oude auto WA te verzekeren dan een goedkope maatschappij.

Gemiddeld betaalt een jonge autobezitter jaarlijks 981 euro voor de WA-dekking. In 18 maanden tijd tellen jongeren net zoveel aan premie neer als dat hun auto waard is. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl.

Verschil goedkoopste en duurste verzekeraar

Een 18-jarige automobilist betaalt ruim twee keer zoveel voor zijn WA-verzekering dan iemand die ouder is dan 24 jaar. Verzekeraars hanteren voor jongeren veel hogere tarieven, omdat zij een hoger ongevalrisico hebben dan oudere automobilisten. Uit onderzoek van de SWOV blijkt dit risico vier keer zo groot te zijn. Opvallender is echter het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste verzekeraar.

Zo kost een WA-dekking in Veenendaal voor een Peugeot 205 uit 1999 bij Aegon Bank 168 euro per maand, terwijl het bij Bruns ten Brink ook voor 40 euro kan.

Kosten autoverzekering

Daarnaast onderzocht Verzekeringssite.nl de relatie tussen de dagwaarde van de auto en de kosten van een WA-verzekering. Uit 24.900 premieberekeningen blijkt dat de gemiddelde jaarpremie voor 18- en 19-jarige autobezitters neerkomt op 981 euro. Dit bedrag staat gelijk aan 66 procent van de dagwaarde.

“Ervan uitgaande dat jongeren langer dan anderhalf jaar hun auto hebben, betekent dit dat de autoverzekering voor jongeren vaak duurder is dan de aanschafkosten,” zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

Autoverzekering op naam van ouders?

“Het komt nogal eens voor dat jongeren proberen om de autoverzekering op naam van één van de ouders te zetten. Hierdoor valt de premie aanzienlijk lager uit, maar dit is streng verboden,” waarschuwt Hordijk.

“Het lijkt misschien lastig te controleren voor een verzekeraar wie in werkelijkheid de regelmatige bestuurder is. Maar bij twijfel kan de verzekeringsmaatschappij een fraudeonderzoek instellen. En dan zijn kind en ouders verder van huis. Bovendien bouwt een jongere op deze manier zelf geen schadevrije jaren op.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.