lesauto, autorijschool, Anja

Hoogste wegenbelasting voor lesauto’s in Zuid-Holland

DEN HAAG – Rijschoolhouders in Zuid-Holland hebben de wegenbelasting de afgelopen vier jaar het snelst zien oplopen. De provinciale belasting, de opcenten, steeg tussen 2007 en 2011 met 29,6 procent. Automobilisten zijn in Zuid-Holland gemiddeld 76 euro duurder uit dan bijvoorbeeld in Noord-Holland.

De provinciale toeslagen gingen in de genoemde jaren in Flevoland met 20 procent omhoog en in Friesland met 15 procent. Zeeland en Brabant verhoogden de opcenten niet.

Diesel

In Zuid-Holland betaalt een dieselrijder jaarlijks gemiddeld 1172 euro, tegen bijvoorbeeld 1096 euro in Noord-Holland, zo meldt de NOS.

Zuid-Holland zegt dat een forse belastingverhoging nodig was, omdat de provincie geen geld heeft gekregen uit de verkoop van energiebedrijven. Andere provincies verkochten hun aandelen in Nuon en Essent, waardoor ze over meer middelen beschikken.

Belasting

De belasting op auto’s is voor de provincies de enige manier om zelf geld op te halen bij de burger. Daarnaast krijgen de provincies geld van de overheid, bedoeld voor vaste uitgaven aan bijvoorbeeld wegen en natuurbeheer.

De forse wegenbelasting is de belangrijkste reden dat veel rijschoolhouders overstappen op wegenbelastingvrije diesels, zoals de Volkswagen Polo BlueMotion.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Hoogste wegenbelasting voor lesauto’s in Zuid-Holland”

a.drenth|17.02.11|11:19

het gaat de goeie kant op straks hebben we allemaal kleine auto’s meer doden zware gewonden. De gemeente haald overal geld weg als ze te kort komen en de burger mag betalen b.v. als de gemeente te veel geld uit geeft aan de nieuw bouw van hun gemeente huis betaald de burger. Dat kunnen wij niet doen. We betalen al 86 % belasting nog steeds niet genoeg.

Roger|17.02.11|13:44

Waarom mag een taxi Marokkaan een bpm/vrije en wegenbelastingvrije Mercedes rijden en wij blijven in de verdomhoek?
Of is dit niet zo?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.