Mazda2, lpg, BiFuel

Rijtest Mazda2 1.3 BiFuel: belastingvrij met LPG-installatie

AUTOVANDAAG – Belastingvrije auto’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Een blik op de verkoopstatistieken leert dat die modellen ook gretig aftrek vinden in de showroom. Mazda wilt een graantje meepikken met de Mazda2 Bifuel, die op LPG rijdt en dankzij een nog lagere CO2-uitstoot ook in aanmerking komt voor maximaal fiscaal voordeel. Een aanrader?

Auto’s met een lage CO2-uitstoot (<110g/km benzine en <95g/km diesel) hebben in ons land een streepje voor. De overheid stimuleert deze modellen met vrijstelling van BPM- en wegenbelasting en dat voel je in de portemonnee, ook na aanschaf.

Rijschoolhouder

Voor rijschoolhouders maakt de lage bijtelling (14%) deze zuinige auto’s ook aantrekkelijk. De Mazda2 viel tot nu toe net buiten de boot van de fiscale voordelen maar met de Mazda2 Bifuel is dat verleden tijd. Dankzij een CO2-uitstoot van 110 gram valt de Japanner ook in de prijzen van 14% bijtelling en vrijstellingen.

De Mazda2 Bifuel wordt voordat hij de fabriek verlaat uitgerust met een LPG-installatie. Zodoende is de 1.3 litermotor daar op aangepast en schuilt achter het ‘benzineklepje’ ook de vulopening voor LPG. Een ringtank met een netto-inhoud van zo’n 28 liter LPG bevindt zich op de plaats van het reservewiel zodat de bagageruimte vrijwel volledig intakt blijft. Slechts de BiFuel-badge op de achterklep en de kleine brandstofschakelaar op het dashboard verraden zijn bivalente aard.

Benzine of LPG

Naar keuze is de Mazda2 BiFuel met een 75 pk of 84 pk-versie van de 1.3 litermotor. Wij rijden de ‘High Power’ versie en daarmee kom je prima uit de voeten. De viercilinder is niet bijster levendig maar wel een stille kracht die zich soepeltjes laat rijden. Daarbij maakt het niet uit of op benzine of LPG wordt gereden. Op de snelweg moet je soms een tandje terug, maar de hoog in de middenconsole geplaatste vijfbak zit binnen handbereik en schakelt lekker strak.

Starten doet de Mazda2 BiFuel altijd op benzine. Afhankelijk van de motortemperatuur wordt al snel overgestapt op LPG. Van dat proces merk je helemaal niets – of het moet het LED-je zijn op de brandstofschakelaar die dooft.

Verbruik

Het LPG-verbruik van de Japanner is niet af te lezen op de boordcomputer. Die weet namelijk niet beter dan op benzine te rijden en omdat rijden op LPG meer liters kost is de aanduiding op het display te rooskleurig. Reken op een gasverbruik van 1 op 13, goed voor een actieradius van 360 km.

Hoewel de benzinetank nog eens voldoende brandstof heeft voor nog eens honderden kilometers, zou je wel gek zijn de Euro95-voorraad aan te spreken. Met een LPG literprijs van 66 tot 78 cent (afhankelijk van eventuele korting) heb je een volle tank voor circa 20 euro!

Voordelen

Na alle financiële voordelen van de Mazda2 Bifuel zouden we bijna vergeten dat Mazda’s kleinste zelf ook nog andere kwaliteiten heeft. De Mazda2 kunnen we niet betitelen als de meest ruime in zijn segment, het is wel één van de fijnst rijdende.

We hebben de Japanner al eerder geprezen om zijn lichtvoetige karakter en kunnen dat nog steeds doen; dankzij de directe besturing voelt de Mazda2 lekker wendbaar. De koets volgt daarbij strak de ingezette koers, ondanks dat Mazda het onderstel sinds de subtiele facelift – waarbij de neus vooral meer smoel kreeg – iets versoepeld heeft. Dat maakt de kleine Mazda bijzonder prettig om in te rijden, zowel in de stad als tijdens een sportief kwartiertje.

Prijs

Mazda levert de BiFuel-versie alleen als vijfdeurs. Bij de vanafprijs van 13.990 euro is airco, radio/cd, elektrische ramen voor en twee airbags in de uitrusting inbegrepen. In vergelijking met een identiek uitgeruste benzineversie (1.3 Cool) bedraagt de meerpijs slechts 1000 euro.

De Mazda2 BiFuel komt als geroepen. Nadat vele concurrenten inmiddels als warme broodjes over de toonbank gaan kan Mazda ook een graantje gaan meepikken. De keuze voor een LPG-versie (in plaats van een spaardiesel) ligt misschien niet direct voor de hand maar is toch een heel slimme zet op zowel korte als lange termijn.

Wegenbelasting

De meerprijs van de LPG-installatie is gering en dankzij de lage literprijs kun je zeer voordelig kilometers maken. Hoewel de wegenbelasting in 2014 weer terugkeert blijft die kostenpost – mede door het lage gewicht van de Japanner – binnen de perken, zeker als je het vergelijkt met het tarief van een dieselauto. Niet onbelangrijk rijdt de Mazda2 Bifuel als elke andere en blijft de driejarige fabrieksgarantie onverminderd van kracht.

AutoVandaag, partner van VerkeersPro.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.