Schultz wil keuringen rijbewijs versnellen of afschaffen

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil het systeem van medische keuringen voor het rijbewijs sterk vereenvoudigen en de procedures aanzienlijk versnellen. Ook wordt de seniorenkeuring naar alle waarschijnlijkheid afgeschaft en bekijkt het CBR of medische keuringen vaker vervangen kunnen worden door een rijtest.

Het CBR start met een proef waarbij beroepschauffeurs op één locatie op dezelfde dag alle benodigde medische onderzoeken kunnen krijgen.

‘One stop center’

Volgens de minister kan een zogeheten ‘one stop center’ mogelijk bijdragen aan snellere en efficiëntere keuringen. Als alle medische keuringen op één locatie kunnen plaatsvinden, kan de chauffeur in één dag in plaats van de huidige maximaal 16 weken uitsluitsel krijgen over zijn of haar rijgeschiktheid.

De proef van het CBR moet uitwijzen of deze werkwijze in praktijk mogelijk en ook betaalbaar is. Met name voor mensen die beroepshalve een rijbewijs nodig hebben, kan het aantrekkelijk zijn, aldus de minister.
Daarnaast wil de minister dat het CBR nog dit jaar bekijkt of rijtesten vaker de medische keuring kunnen vervangen. Voor een beoordeling van geschiktheid moeten burgers nu een aantal stappen doorlopen en mogelijk meerdere keuringen krijgen. Dat kost tijd en geld. Waar dit uit oogpunt van verkeersveiligheid kan, wil de minister dat het CBR kijkt naar de feitelijke winst die vervanging van de medische keuring door een rijtest oplevert.

Afschaffing

In de brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat Nederland met de verplichte seniorenkeuring een kop op de Europese regelgeving heeft. In aanvulling op het wetsvoorstel dat voorziet in een verhoging van de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar neemt de minister de aanbeveling over om te kijken naar de effecten van een afschaffing van de seniorenkeuring.

Uit dit onderzoek moet blijken op welke andere manieren de verkeersveiligheid geborgd kan worden. “Een beslissing over de seniorenkeuring vergt een zorgvuldige afweging tussen vermindering van de lasten voor burgers en de effecten op de verkeersveiligheid.”

Regisseur

De minister heeft het CBR de opdracht gegeven nadrukkelijker de rol van regisseur van de procedures rondom de medische keuringen op te pakken. Het CBR gaat burgers, huisartsen en specialisten op elk moment in het proces actief informeren.

Naast de klantenservice waar burgers terecht kunnen met vragen over de procedure, doorlooptijden en kosten, komt er bij het CBR ook een direct aanspreekpunt voor keuringsartsen. Zij kunnen dan snel een antwoord op specifieke vragen krijgen zodat ze klanten sneller en beter kunnen helpen. Daarnaast maakt het CBR met de beroepsgroepen van artsen afspraken voor verbetering van de kwaliteit van de keuringen en de keuringsrapporten.

Gezondheidsraad

In de brief kondigt de minister verder aan dat er een structurele samenwerking met de Gezondheidsraad komt waardoor regelgeving op basis van de nieuwste inzichten periodiek kan worden aangepast. Op verzoek van de minister zal de Gezondheidsraad in eerste instantie prioriteit geven aan een advies over de verplichte periodieke herkeuring voor stabiele aandoeningen zoals ADHD.

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Schultz wil keuringen rijbewijs versnellen of afschaffen”

Piet|22.05.12|22:51

Zo te lezen worden de ouders / familie van deze minister binnenkort 70 jaar en tja dan moet je toch deze regel maar wat aanpassen!! Zou deze minister ook familie hebben die chauffeur zijn?? Het is niet te hopen dat deze “dame” straks (omdat ze niet herkozen wordt!) de nieuwe baas gaat worden van het CBR!!!

nico|23.05.12|07:19

dit kan allemaal wel snel, maar als het gaat om de instructeur`s dan is ze niet thuis

nico|23.05.12|09:01

en dit kan allemaal wel snel in behandeling genomen worden??

Jansen|23.05.12|11:16

Kan het nog krommer. De rij instructeurs verplichte bijscholing en rijtest laten doen, bij onvoldoende resultaat papieren inleveren. Dit voor de veiligheid te waarborgen, terwijl de exminator beslist of de leerling kan rijden of niet!!!!!
.

Jan|24.05.12|13:22

Waarom niet een onafhankelijke organisatie die de hele medische keuring doet.
Het CBR heeft al zo vaak geblunderd en doet dat nog steeds!!!!

Niels|24.05.12|22:36

23.05.12 | 11:16 | Jansen

Het is nog gekker! ik ben pas voor de praktijkbegeleiding geweest en wat voor nieuws heb ik bijgeleerd
nul, nul nul!!!!

Niels|24.05.12|23:16

Ik hoor alleen maar weigert nu al weigert! Echt een goede reden heb ik tot op heden nog steeds niet gehoord. Wat wilt de minister hiermee bereiken?

23.05.12 | 07:19 | nico
Ja als het snel moet kan in eens alles!!!! Een wetje van 7 dagen, tarieven van examens en praktijkbegeleiding is ook vliegend vlug gegaan, lees ik hier het nieuws nog geen maand later was het al zo ver.

Wijnand Lamers|25.05.12|01:13

De rijvaardigheid van een groot aantal bestuurders, jong en oud, laat veel te wensen over.
Dit geldt trouwens ook voor een aantal rijinstructeurs.
Enkele dagen geleden volgden wij een leswagen waar de feitelijke bestuurster (leerling) de handen aan het stuur had en hield op 5 voor 1.
Een onderzoek wees uit dat 70 % van de jonge bestuurders zegt niet te weten dat men een bus die binnen de bebouwde kom van een bushalte wegrijdt daarvoor de gelegenheid moet worden gegeven.
De dames scoren 95 %.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.