Bandenlabel

Bandenlabel verplicht op nieuwe banden per 1 november 2012

Nieuwe autobanden moeten vanaf 1 november 2012 zijn voorzien van een bandenlabel. Dit label (etiket) laat zien in hoeverre de band zuinig, milieuvriendelijk en veilig is. Met deze informatie kunnen autobezitters beter de juiste soort band kiezen voor hun auto.

Het bandenlabel wordt door de leverancier geleverd. De autobezitter hoeft niervoor niets te doen. Ook is het niet nodig om de huidige autobanden te vervangen.

Vergelijken

Wel is het label handig bij de keuze voor een nieuwe band. Omdat de eigenschappen van de banden altijd op dezelfde manier worden ingedeeld, is het eenvoudig om ze met elkaar te vergelijken.

Het label geeft informatie over de 3 belangrijkste eigenschappen van een autoband:

  • Het brandstofverbruik. 
Minder brandstofverbruik betekent lagere brandstofkosten en minder uitstoot van CO2.
  • De grip op een nat wegdek. 
Op basis hiervan kunt u de veiligheid van de band inschatten.
  • Het verkeerslawaai dat de band veroorzaakt. 
Dit lawaai is hinderlijk voor omwonenden en voor de natuur.

Het verkeerslawaai altijd aangegeven in decibel. Het brandstofgebruik en de grip op het wegdek worden aangeduid met letters: categorie A (zuinigst) tot en met G (minst zuinig).

Bandenlabel

De auto- en bandenbranche ondernemen  zelf actie  om de Europese regels voor het bandenlabel uit te voeren. De leverancier zorgt  er bijvoorbeeld voor  dat alle nieuwe banden vanaf november 2012 zijn voorzien van het label. Verkopers hebben vooral de taak om consumenten te informeren. Dit kan onder andere met een folder, op de website of via het personeel. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of bedrijven aan alle regels voldoen.

Het bandenlabel is een initiatief van de Europese Unie (EU). Het label is bedoeld om de gevolgen van autorijden voor het milieu en de leefomgeving te verminderen. Daarnaast verbetert het de veiligheid op de weg.

Brandstofverbruik

Banden beïnvloeden het brandstofverbruik met 20% tot 30%. Als veel mensen kiezen voor een zuinige band  kan dit mede bijdragen aan een lager verbruik. Daarmee past het bandenlabel in de doelstelling van de Europese Unie om het totale energieverbruik met 20% terug te dringen in de periode tot 2020.

Bandenlabel, tabel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.