Begeleid Rijden, proef, tieners, 16-jarigen

Mannelijke bestuurder onder 24 jaar rijdt het minst zuinig

De helft van de Nederlanders rijdt niet constant en verliest onnodig brandstof door te snel optrekken en te hard remmen. Jonge mannelijke bestuurders onder 24 jaar rijden -vergeleken met andere automobilisten- vaker harder dan 110 km per uur en verbruiken daardoor meer brandstof. Verder wordt er niet altijd snel genoeg doorgeschakeld en wordt er regelmatig te dicht op de bumpers van anderen gekleefd. Dat blijkt uit onderzoek van Shell.

Mannen onder de 35 jaar doen de minste moeite om brandstofefficiënt te rijden, terwijl mannen uit oudere generaties laten zien dat het ook anders kan. Ruim 51% van de mannen onder 24 jaar rijdt, waar het kan, harder dan 110 km per uur, in tegenstelling tot maar 16% van de mannen tussen de 55 en 64 jaar. Opmerkelijk is dat vrouwen gemiddeld vaker dan mannen bevestigen dat ze het liefst zo hard mogelijk rijden.

Stationair

Tweederde van de automobilisten laat, ongeacht waarvoor en hoe lang zij moeten wachten, de motor stationair draaien. Eén op de drie automobilisten zorgt ervoor dat de motor na maximaal 10 seconden uitgaat. Van mannen onder de 24 jaar zet maar een kwart de motor tijdig af. Vrouwen onder de 24 jaar doen dit het minst; 12% laat de motor niet stationair draaien.

Automobilisten kennen de welbekende zuinig rijden tips: snel schakelen, gebruik maken van de juiste motorolie en regelmatig de bandenspanning checken. Er wordt echter vaak vergeten dat onnodig gewicht ook effect heeft op het brandstofverbruik.

Achterbak

Uit het onderzoek blijkt dat 15% van de automobilisten zijn achterbak als permanente opslag gebruikt. Verrassend genoeg gebruiken mannen (16%) hun achterbak vaker als permanente opslag dan vrouwen (12%). Mannen onder de 35 jaar (31%) doen dit meer dan oudere mannen (9%).

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Mannelijke bestuurder onder 24 jaar rijdt het minst zuinig”

Robert Altena|13.11.12|09:35

Redelijk voorspelbare uitkomst. Wel leuk om het nu ook bevestigd te zien. Dat van die kofferbak herken ik wel. Bij mijn eerste auto lag er ook altijd van alles in. Nu is hij zo leeg mogelijk. Op de noodzakelijke dingen na, natuurlijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.