snelheidscontrole, boete, politie

Vrouwen vaker op de bon voor hard rijden dan mannen

Vrouwen worden vaker bekeurd dan mannen voor te snel rijden. Ze krijgen per gereden kilometer 30 procent meer snelheidsbekeuringen. Tot die conclusie komt Athlon Car Lease op basis van een onderzoek onder ruim 120.000 leaserijders in Nederland.

Athlon is zelf verbaasd over die uitkomst. “Vaak wordt gedacht dat juist mannen te hard rijden. Wij waren dan ook verrast toen uit de cijfers bleek dat vooral vrouwen beboet worden vanwege snelheidsovertredingen. Vrouwen rijden gemiddeld 13.000 kilometer minder per jaar, maar als we kijken naar naar het aantal snelheidsboetes per kilometer blijkt toch dat zij vaker geflitst worden”, licht marketingmanager Folkert Ruiter toe.

Slimmer

Overigens is het wel zo dat vrouwen minder hard rijden dan mannen als ze geflitst worden. Vrouwen rijden gemiddeld 8,6 kilometer te hard, mannen 8,9 kilometer. Of vrouwen ook echt vaak te hard rijden dan mannen, valt op basis van de uitkomsten niet vast te stellen, erkent een woordvoerster van Athlon. “Mannen rijden wellicht slimmer en weten misschien precies waar de flitspalen staan.”

De leasemaatschappij heeft in het onderzoek ook gekeken of bestuurders van bepaalde automerken vaker op de bon geslingerd worden. Porsche-rijders blijken de onbetwiste hardrijders. Zij krijgen gemiddeld 6,2 boetes per 10.000 kilometer en rijden 13,7 kilometer te hard. In de top 5 volgen daarna Audi, BMW, Mini en Mercedes. Ruiter: “Mini is voor ons nieuw in de lijst. We zien daarbij dat bestuurders van automerken in de top 5 gemiddeld harder rijden dan anderen als zij geflitst worden. Porsche-bestuurders staan ook hierin op de eerste plaats.”

Duurzaam rijden

De resultaten zijn afkomstig uit een breder onderzoek naar de manier waarop leaserijders omgaan met duurzaam rijden, dat nog niet afgerond is. Athlon heeft er alvast een paar zaken uitgelicht.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.