CBS: ‘Autobezit onder jongeren neemt verder af’

Jongeren bezitten steeds minder vaak een personenauto blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Reden hiervoor zou onder andere de toenemende werkloosheid zijn en de mate waarin jongeren auto’s belangrijk vinden. Het autobezit onder ouderen vanaf 65 jaar is daarentegen gestegen.Het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar in Nederland nam tussen 2012 en 2013 toe met 0,4 procent, terwijl het aantal geregistreerde personenauto’s in deze leeftijdscategorie volgens het CBS daalde met 4,5 procent.

Werkloosheid

“De werkloosheid speelt een grote rol, daardoor neemt de koopkracht van jongeren af”, zegt Senne Janssen econoom bij het CBS in een gesprek met RTLZ. Een andere oorzaak is volgens hem dat steeds meer jongeren in grote steden zijn gaan wonen, waardoor zij geen of nauwelijks meer een auto nodig hebben.

De auto lijkt een minder geliefd voertuig te zijn geworden. Janssen in hetzelfde interview: “Misschien moet de auto het als statussymbool afleggen tegen bijvoorbeeld een dure smartphone of stadsfiets.”

Goederen en diensten

Trendwatcher Hilde Roothart bevestigt dit in een interview met Trouw. “Bezit is niet meer van belang. Toegang tot goederen en diensten, daar gaat het om. Wat je ziet is een overgang van bezit naar gebruik. Dat zie je al op vele gebieden. Er wordt geleast, er wordt gedeeld. Moderne elektronica maakt dat allemaal mogelijk.”

“Toegang tot internet is voor jongeren het allerbelangrijkst”, gaat Roothart verder. “Als er even een auto nodig is, dan huur je die. Of je leent een auto, bijvoorbeeld van iemand in de straat. Allemaal via je smartphone.”

Huurauto’s

Ook de autoindustrie lijkt op deze trend in te spelen. Zo is Mercedes bezig met elektrische huurauto’s voor Car2Go in Amsterdam. Heeft BMW in Berlijn Go2Car, wat zij ook in Den Haag gaat opzetten. En heeft Volkswagen-importeur Pon een aandeel in de autodeler Greenwheels genomen.

Hoewel het bezitten van een auto minder in trek is, blijft het hebben van een rijbewijs volgens het CBR onverminderd populair.

Autobezitters

Bij de 65-plussers nam het aantal autobezitters tussen 2012 en 2013 juist toe. Het aantal auto’s op naam van ouderen steeg in deze periode met 7 procent.

Karlien Korebrits

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Karlien Korebrits

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.