Peter Claassen maakt eerste elektrische BE-lesauto rijlesklaar

VIDEO – De eerste elektrische lesauto voor de BE-rijlessen is in gebruik genomen. Omdat hij 1500 kilo mag trekken, is de Mitsubishi Outlander PHEV geschikt als trekkend voertuig voor de BE-combinatie. Wesley Maurer van Verkeersschool Motorskills uit Breda liet zijn elektrische auto met range extender rijlesklaar maken, om hem vervolgens binnen zijn onderneming in te kunnen zetten. 

Inbouw van een dubbele bediening in een elektrische auto is niet anders dan bij een auto die volledig op brandstof rijdt. In de Outlander van Maurer werd het systeem dan ook binnen enkele uren ingebouwd.

Hergebruik

Allereerst hebben de monteurs van Peter Claassen Dubbele Bedieningen de rem uit het vorige voertuig van de rijschoolhouder gehaald. Omdat het systeem na uitgebreide controle op mankementen nog goed bleek te functioneren, kon het opnieuw worden gebruikt in zijn elektrische auto. Bij de inbouw van een dubbele bediening, werken twee monteurs aan een auto. Zo ook in het geval van de Outlander.

Aan de rechterkant vond de montage van de pedalen plaats, terwijl een tweede monteur zich aan de linkerkant met de plaatsing van de klemmen en katrollen bezighield. Vervolgens zijn kabels van links naar rechts in het voertuig doorgestoken om de twee zijden met elkaar te verbinden en volgde de aansluiting op de vaste bedrading van de auto. Maurer maakte ook gebruik van de optie om binnen hetzelfde dagdeel het voertuig te laten bestickeren.

Belastingvoordeel

Sinds januari van dit jaar is de bijtelling voor volledig elektrische auto’s 4 procent en voor hybride auto’s 7 procent.

Bekijk het videoverslag van VerkeersProTV over hoe de elektrische Outlander door Peter Claassen Dubbele Bedieningen werd klaargemaakt voor de rijles:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

5 reacties op “Peter Claassen maakt eerste elektrische BE-lesauto rijlesklaar”

Koen Zweers|11.01.14|23:14

Heeft deze auto wel een goedkeuring van het CBR inclusief verklaring Motermanagtment????
Aangezien de Renault Zoe op dit moment de enige is van de electriche voertuigen die dat heeft!!

Wesley Maurer|12.01.14|21:03

Hoi Koen,

Jazeker. Het systeem van de auto is door de dealer getest en de verklaring is in overleg met Mitsubishi Nederland afgegeven. Inmiddels door het CBR goed gekeurd en de auto wordt volle bak ingezet.

Michael Sonderman|12.01.14|23:11

De eerste? Ik heb precies dezelfde in gebruik voor BE.

Michael Sonderman|12.01.14|23:17

@wesley
Welke spiegels gebruik je trouwens, want bij de schouwing bij het CBR waren ze het er nog niet helemaal over eens.
In het vademecum staat dat leerling linksonder en rechtsboven gebruikt, en examinator andersom.
Bij de transporter hebben ze er nooit iets over gezegd dat de examanitor beide bovenspiegels gebruikt.

Wesley Maurer|13.01.14|11:45

Hoi @Michael,

Goede keuze. En net oprijd binnen zag ik op je FB-pagina. In overleg met Schepers inbouw hebben zij mij de Schepers BE 1 ophangset opgestuurd en deze werkt prima. Echter heb ik de platte spiegels van mijn vorige combinatie meegenomen op deze set. De spiegels van Schepers zijn rond en vind ik persoonlijk zeer irritant. In deze regio gebruiken de examinatoren gewoon beide bovenste spiegels. Willen ze het anders kan dat ook met die set.
Succes en veel plezier met je nieuwe auto.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.