Zelfrijdende auto vanaf november op openbare weg Gelderland

Er gaan vanaf november zelfrijdende auto’s in Gelderland rijden. Er komen voor het eerst in de wereld zelfrijdende voertuigen van het type WEpods op de openbare weg. Er rijden in Europa al zelfrijdende voertuigen zoals de Rotterdam Rivium shuttle bus en de Heathrow shuttles in Londen, maar daar rijden ze op een aparte afgesloten rijbaan. In Gelderland gaan de WEpods tussen het andere verkeer rijden.

Initiatiefnemer van deze innovatieve pilot is de Provincie Gelderland. De WEpods gaan rijden tussen station Ede-Wageningen en Wageningen University and Research center (WUR) en op de WUR campus.

WEpod

WE staat voor Wageningen en Ede en voor iedereen (we) die bij het project betrokken is: de provincie, de FoodValley regio, de projectgroep, de buurtbewoners, de gebruikers etc. WE duidt aan dat ze de ontwikkeling samen doen. Een pod is een (klein) automatisch voertuig of een omhulsel voor kostbare inhoud.

“Het gaat bij deze pilot vooral om kennisontwikkeling. De pilot levert geen kant-en-klaar systeem op, maar een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen die samen automatisch rijden een stap dichterbij brengen”, aldus de initiatiefnemers.

Testfase

In november 2015 start de testfase op het traject en van mei tot en met juli 2016 worden passagiers vervoerd naar de WUR. De pilot wordt afgerond met een plan voor operationele voorzetting.

Om het overige verkeer niet te veel te hinderen neemt de WEpod zoveel mogelijk een rustige en achteraf- route, want hard gaat het voertuig niet. De WEpod rijdt maximaal 25 km/uur en rijdt niet in de spits en niet in het donker of bij slecht weer.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.