Steeds minder jongeren in bezit van auto

Het aantal jongeren dat in het bezit is van een auto, is de afgelopen tien jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het CBS deze week publiceerde. Hoewel het aantal jongeren steeg, nam hun aantal autokilometers af. Het autobezit onder ouderen is in deze periode juist toegenomen.

Nederlanders maken steeds meer autokilometers. Particulieren rijden 6 procent meer kilometers dan tien jaar geleden. Deze trend is het beste zichtbaar bij 65-plussers. De afstand die zij hebben afgelegd steeg maar liefst met 68 procent tot 14,2 miljard kilometer.

Letterlijke vergrijzing

Het autobezit onder 65-plussers steeg in tien jaar tijd van 408 naar 521 auto’s per duizend personen. Meerdere factoren speelden hierbij een rol. De ouderen van nu hebben vaker een rijbewijs dan vroeger, met name vrouwen. Ze zijn welvarender, mobieler, worden ouder en wonen langer zelfstandig. Bovendien nam het aantal 65-plussers tussen eind 2005 en eind 2015 toe met 32 procent.

De vergrijzing is ook zichtbaar op de weg. Letterlijk, want grijs is de meest voorkomende autokleur en de meest gekozen autokleur van 65-plussers (41 procent). De Renault Megane Scenic, Toyota Yaris, Volkswagen Polo en Opel Agila zijn de populairste automodellen bij 65-plussers. In alle andere leeftijdsgroepen is de Volkswagen Golf de meest gekozen auto. Daarnaast hebben ouderen hun auto gemiddeld langer in bezit. Autobezitters hadden begin 2016 hun auto gemiddeld 4 jaar in bezit, ouderen bijna 6 jaar.

Jongeren

Ook het aantal jongeren tussen de de 18 en 30 jaar is de afgelopen tien jaar toegenomen. Dit vertaalt zich echter niet in een toename van het aantal kilometers. Dat daalde juist met 4 procent. Ook het autobezit onder jongeren is lager dan tien jaar geleden. Begin 2006 hadden duizend jongeren gemiddeld 308 auto’s in bezit, begin 2016 zijn dat er 284.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.