Minister neemt verdere actie tegen fraude met rijbewijzen en voertuigen

Identiteitsfraude. Foto: Rijksoverheid

Europa gaat fraude en andere criminele activiteiten met rijbewijzen en voertuigen in Europa verder aanpakken. Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen heeft deze week tijdens de Transportraad in Luxemburg het Protocol tot wijziging van het EUCARIS-Verdrag ondertekend, waardoor het weer eenvoudiger wordt om deze misdaden op het gebied van transport op te sporen.

EUCARIS is een samenwerkingsverband waarmee verschillende EU-landen onderling informatie uitwisselen over transport. Zo wordt het voor criminelen bijvoorbeeld lastiger om een gestolen voertuig in een ander land opnieuw te registreren of te sjoemelen met de kilometerstanden. Bovendien is het hierdoor mogelijk geworden dat overtredingen in het buitenland beboet worden, zoals het rijden met een te hoge snelheid of onder de invloed van alcohol.

Verkeersveiligheid

Die uitwisseling van gegevens heeft als doel om de verkeersveiligheid op de Europese wegen verder te vergroten. Momenteel werken België, Duitsland Letland, Luxemburg, Nederland, Roemenië, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk al samen in dit verband. Zij wisselen in eerste instantie om voertuig- en rijbewijsgegevens uit, zodat fraude of diefstal beter opgespoord kan worden, maar het verdrag wordt ook ingezet voor de uitwisseling van gegevens voor handhaving.

De overheid vindt het belangrijk om informatie over rijbewijsgegevens uit te wisselen, zodat handhavers de zekerheid hebben dat personen bevoegd zijn om een voertuig te besturen, zoals dat nu op nationaal en internationaal gebied is vastgelegd. Ten tweede is een zorgvuldige registratie van rijbewijzen van essentieel belang, omdat die informatie gebruikt kan worden voor opsporingsonderzoek en de vervolging van een overtreding.

Wijziging

Het verdrag bestaat al een tijdje waardoor er al veel informatie wordt uitgewisseld, maar door de wijziging van het verdrag wordt de samenwerking verder versterkt. Dit moet het eenvoudiger maken om criminele activiteiten in Europa nog beter op te sporen. Door de wijziging kunnen technische voertuiggegevens zoals type, tankcapaciteit, wielbasis en kilometerstanden gemakkelijker uitgewisseld worden. Ook zijn er voorwaarden gesteld aan derden die gebruik willen maken van dit systeem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister neemt verdere actie tegen fraude met rijbewijzen en voertuigen | RijschoolPro

Minister neemt verdere actie tegen fraude met rijbewijzen en voertuigen

Identiteitsfraude. Foto: Rijksoverheid

Europa gaat fraude en andere criminele activiteiten met rijbewijzen en voertuigen in Europa verder aanpakken. Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen heeft deze week tijdens de Transportraad in Luxemburg het Protocol tot wijziging van het EUCARIS-Verdrag ondertekend, waardoor het weer eenvoudiger wordt om deze misdaden op het gebied van transport op te sporen.

EUCARIS is een samenwerkingsverband waarmee verschillende EU-landen onderling informatie uitwisselen over transport. Zo wordt het voor criminelen bijvoorbeeld lastiger om een gestolen voertuig in een ander land opnieuw te registreren of te sjoemelen met de kilometerstanden. Bovendien is het hierdoor mogelijk geworden dat overtredingen in het buitenland beboet worden, zoals het rijden met een te hoge snelheid of onder de invloed van alcohol.

Verkeersveiligheid

Die uitwisseling van gegevens heeft als doel om de verkeersveiligheid op de Europese wegen verder te vergroten. Momenteel werken België, Duitsland Letland, Luxemburg, Nederland, Roemenië, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk al samen in dit verband. Zij wisselen in eerste instantie om voertuig- en rijbewijsgegevens uit, zodat fraude of diefstal beter opgespoord kan worden, maar het verdrag wordt ook ingezet voor de uitwisseling van gegevens voor handhaving.

De overheid vindt het belangrijk om informatie over rijbewijsgegevens uit te wisselen, zodat handhavers de zekerheid hebben dat personen bevoegd zijn om een voertuig te besturen, zoals dat nu op nationaal en internationaal gebied is vastgelegd. Ten tweede is een zorgvuldige registratie van rijbewijzen van essentieel belang, omdat die informatie gebruikt kan worden voor opsporingsonderzoek en de vervolging van een overtreding.

Wijziging

Het verdrag bestaat al een tijdje waardoor er al veel informatie wordt uitgewisseld, maar door de wijziging van het verdrag wordt de samenwerking verder versterkt. Dit moet het eenvoudiger maken om criminele activiteiten in Europa nog beter op te sporen. Door de wijziging kunnen technische voertuiggegevens zoals type, tankcapaciteit, wielbasis en kilometerstanden gemakkelijker uitgewisseld worden. Ook zijn er voorwaarden gesteld aan derden die gebruik willen maken van dit systeem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.