alcoholslot, CBR, Tweede Kamer, kosten, herinvoering

Ministers: alcoholslot keert niet terug in strafrecht

Het alcoholslot

Het alcoholslot voor automobilisten die zijn betrapt met alcohol achter het stuur komt niet terug. Dat schrijven minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie in antwoord op Kamervragen. De ministers zien meer heil in de Alcoholmeter waar begin 2017 een proef mee is gestart. 

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer oproept om het alcoholslot weer in te voeren, houden de ministers voet bij stuk. Volgens hen is het vanwege eerdere uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State lastig om de maatregel onder te brengen in het strafrecht.

Effect alcoholslot

Daarnaast wijzen ze op een eerdere analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat het effect van het alcoholslot beperkt is tot de duur van de inbouw van het slot. Ook stelt SWOV dat de maatregel niet kan voorkomen dat personen die te veel hebben gedronken alsnog een ander voertuig nemen of anderen laten blazen. Verder is het mogelijk om het alcoholslot onklaar te maken. “Ook met een alcoholslot blijft dus het risico bestaan dat notoire overtreders met te veel alcohol op blijven deelnemen aan het verkeer”, stellen zij.

De ministers kiezen daarom voor andere maatregelen om te voorkomen dat personen met te veel alcohol op deelnemen aan het verkeer en om degenen die dit toch doen hard aan te pakken. Een van mogelijke maatregelen is de Alcoholmeter, dat via via transpiratie het alcoholpromillage vaststelt. De reclassering krijgt vervolgens via een modem bij de drager thuis één keer per dag de meetresultaten.

Als de resultaten van de proef positief zijn, dan willen de ministers de wetgeving aanpassen zodat de Alcoholmeter bij rijden onder invloed van alcohol breder kan worden toegepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marieke Van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van RijschoolPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ministers: alcoholslot keert niet terug in strafrecht | RijschoolPro
alcoholslot, CBR, Tweede Kamer, kosten, herinvoering

Ministers: alcoholslot keert niet terug in strafrecht

Het alcoholslot

Het alcoholslot voor automobilisten die zijn betrapt met alcohol achter het stuur komt niet terug. Dat schrijven minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie in antwoord op Kamervragen. De ministers zien meer heil in de Alcoholmeter waar begin 2017 een proef mee is gestart. 

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer oproept om het alcoholslot weer in te voeren, houden de ministers voet bij stuk. Volgens hen is het vanwege eerdere uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State lastig om de maatregel onder te brengen in het strafrecht.

Effect alcoholslot

Daarnaast wijzen ze op een eerdere analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat het effect van het alcoholslot beperkt is tot de duur van de inbouw van het slot. Ook stelt SWOV dat de maatregel niet kan voorkomen dat personen die te veel hebben gedronken alsnog een ander voertuig nemen of anderen laten blazen. Verder is het mogelijk om het alcoholslot onklaar te maken. “Ook met een alcoholslot blijft dus het risico bestaan dat notoire overtreders met te veel alcohol op blijven deelnemen aan het verkeer”, stellen zij.

De ministers kiezen daarom voor andere maatregelen om te voorkomen dat personen met te veel alcohol op deelnemen aan het verkeer en om degenen die dit toch doen hard aan te pakken. Een van mogelijke maatregelen is de Alcoholmeter, dat via via transpiratie het alcoholpromillage vaststelt. De reclassering krijgt vervolgens via een modem bij de drager thuis één keer per dag de meetresultaten.

Als de resultaten van de proef positief zijn, dan willen de ministers de wetgeving aanpassen zodat de Alcoholmeter bij rijden onder invloed van alcohol breder kan worden toegepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marieke Van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van RijschoolPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.