Poster beschikbaar met informatie over brandstofstickers

Tankstations moeten vanaf 12 oktober brandstofstickers plaatsen op hun pompen. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf die dag zo’n sticker in de tankklep om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Naast de pompen komen de zwart-witte stickers ook in tankklepjes van nieuwe auto’s, bestelbussen, bussen, trucks, motorfietsen en brom- en snorfietsen. De verplichting geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker ziet de consument welke brandstof geschikt is voor zijn of haar voertuig. Het is niet zo dat de namen van diesel en benzine komen te vervallen, zoals werd gesuggereerd in diverse media.

Voor een volledig overzicht heeft de overheid een poster (pdf) beschikbaar gesteld.

Benzine

De brandstofsticker voor benzine heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

Er komen steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10 procent getankt kan worden (E10-sticker). E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor.

De sticker met de E-waarde is géén vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Diesel

De brandstofsticker voor diesel heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.

Gas

De brandstofsticker voor gas heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden. Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar waterstof (H2) of LNG kan worden getankt.

Een voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Poster beschikbaar met informatie over brandstofstickers”

samvitara|16.10.18|08:49

Wat een nutteloze info , de info had meer waarde gehad als men verklaard wat men kan tanken , bv wat moet je nemen als.je euro 95 in je motorfiets tankt .moet je E10 tanken of e98 e95, wat kan mij het schelen wat in de Benz vermengt is. Ik wil veilig goede brandstof tanken
Zonder dat mijn motor fiets of auto in elkaar loopt door verkeerde Benz ,!!!

samvitara|16.10.18|09:01

Sorry ,totaal nutteloos extra info dit,ik wil weten welke brandstof.ik.kan tanken in mijn auto en motorfiets zonder schade .ik tank altijd euro 95 welke brandstof.is dat straks ,dat wil ik weten. Niet hoeveel toevoegingen er zijn en wat ze doen, intereseert me niet. Veilig tanken das belangrijk schade voorkomen aan mijn voetuigen door verkeerd tanken is belangrijker dan wat er in de Benz verwerkt zit , gewwon een opsomming euro 95 heet straks zo , en exelium heet straks zo enz .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.