Theorie-examen in België wordt moeilijker door extra vragen 

De Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat extra vragen bedenken voor het theoretische rijexamen. In de afgelopen twee jaar is het aantal vragen waar het examen uit kan bestaan opgeschroefd van 400 naar ongeveer 1.240. Daar komen er de komende tijd nog eens 200 bij. 

Wie theorie-examen voor het autorijbewijs doet in België krijgt vijftig meerkeuzevragen voorgelegd. Om te slagen moet je minstens 41 van de 50 punten behalen. Het examen start je met vijftig punten, voor ieder fout antwoord of onbeantwoorde vraag verlies je één punt. Je kunt vijf punten verliezen bij vragen over zware overtredingen of over de toegestane maximumsnelheid. De vijftig vragen komen uit een vragenbank die nu uit 1.240 vragen bestaat. De komende tijd komen daar op initiatief van de Vlaamse minister Weyts nog eens tweehonderd extra vragen bij. 

De lat moet hoger 

De uitbreiding van de vragenbank is gedaan om het aantal dodelijke ongevallen op de weg omlaag te krijgen. Het is een ‘bewuste strategie om de kwaliteit van het examen te verhogen’, zegt een woordvoerder van Weyts desgevraagd. “De lat voor het examen moet hoger.”  

In de Vlaamse kranten valt te lezen dat het examen moeilijker wordt om het de aanbieders van snelcursussen moeilijker te maken. Leerlingen zouden de stof na zo’n cursus te snel kwijt zijn. De woordvoerder laat weten dat het examen niet specifiek vanwege deze praktijk is aangepakt. “Het verkeer wordt steeds moeilijker, dan hoort het examen ook zwaarder te worden.” 

Verplichte theorieles 

Het afleggen van een theorie-examen voor het autorijbewijs kost in België 15 euro. Het examen kan je via een rijschool of op eigen gelegenheid doen. Wie twee keer zakt voor het examen moet verplicht twaalf uur theorielessen bij een rijschool volgen. Eerder gevolgde lesuren tellen in zo’n geval niet mee. Wie na de verplichte lessen weer zakt, moet opnieuw de twaalf uur theorieles volgen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Theorie-examen in België wordt moeilijker door extra vragen ”

Steven Raes|25.07.19|11:45

De informatie in de laatste paragraaf is niet correct. Er zijn verschillende regels in België voor het theorie-examen. In Vlaanderen dien je slechts 1 x 12u verplichte theorielessen te nemen als je 2x niet geslaagd bent. Na het volgen van deze lessen kan je onbeperkt blijven proberen.Voor het praktijkexamen daarentegen dien je wel telkens na 2 x niet geslaagd te zijn 6 u rijles te volgen.

Steven Raes|25.07.19|12:05

Misschien even verduidelijken. Het examen kan enkel in een erkend examencentrum gebeuren, de voorbereiding kan je wel via de rijschool of op eigen gelegenheid doen. In België bestaan momenteel verschillende regelgevingen en deze worden hier een beetje door elkaar gehaald. In Vlaanderen is het zo dat als je 2x niet geslaagd bent voor het theoretisch examen je verplicht bent 12u theorieles te volgen. Je hoeft deze nadien niet opnieuw te volgen telkens je 2x niet geslaagd bent.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.