Rapportage CBR aan de Kamer: ‘best case’ scenario niet meer haalbaar

Het CBR moet maandelijks rapporteren aan de Kamer omdat de dienstverlening van de divisie Rijgeschiktheid Medisch en de Klantenservice niet op orde zijn. De tweede rapportage ligt er nu en daarin valt te zien dat het best case scenario niet meer haalbaar is. Wel lijkt het CBR af te stevenen op medio 2020 voor het op orde krijgen van de wachttijden. 

Sinds eind 2018 is de dienstverlening van de divisie Rijgeschiktheid Medisch en de afdeling Klantenservice van het CBR niet op orde. Begin september heeft het CBR een prognose gemaakt voor de divisie. Dat gebeurde voorafgaand aan het debat over de wantoestanden in de Tweede Kamer. In de prognose zijn drie scenario’s doorgerekend (worst case, base case en best case) ten aanzien van de ontwikkeling van de dienstverlening. Het base case scenario is het scenario dat door het CBR wordt gezien als het meest waarschijnlijke scenario. Deze week verscheen het tweede voortgangsrapport van het CBR. Daarin valt te zien hoe het er nu op verschillende punten voorstaat.

‘Best case’ niet haalbaar

Duidelijk wordt dat het best case scenario uit beeld schuift. Op zes van de negen verbeterpunten loopt het CBR achter op dit scenario (dat was vorige maand ook zo). Op de overige drie punten is het scenario ook steeds minder realistisch.
De base case lijkt nog wel haalbaar, dat houdt in dat medio 2020 de boel op de rit moet zijn. Op zeven van de negen verbeterpunten staan de lichten nog op groen. Op het gebied van verlopen rijbewijzen, instroom en verwerking van nieuwe dossiers wordt het al krapper om de base case te halen. In het slechtste geval is het CBR pas weer in de zomer van 2021 op orde.
De negen verbeterpunten zijn: verlopen rijbewijzen, doorlooptijden, bereikbaarheid en wachttijd klantenservice, instroom, eindbesluiten, werkvoorraad, medische capaciteit, productiviteit en het automatisch protocol.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.