Raam CBR

CBR-tarieven 2020 officieel bekend: gemiddelde stijging van 3,5 procent

Raam CBR

Het praktijkexamen B bij het CBR kost in 2020 112,75 euro, dat is een stijging van 4,75 euro ten opzichte van dit jaar. Opvallend op de tarievenlijst is dat de Gezondheidsverklaring in 2020 net zo veel kost als nu. De tarieven gaan gemiddeld met 3,5 procent omhoog.

Donderdagochtend werden de tarieven voor 2020 officieel door het CBR bekendgemaakt. De gemiddelde prijsstijging is 3,5 procent. Vorig jaar gingen de prijzen met 5 procent omhoog, dat kwam toen onder andere door de nieuwe cao. Die nieuwe cao heeft ook dit jaar zijn weerslag. Vorig jaar werd een loonsverhoging van 7 procent verspreid over 3 jaar afgesproken.

Eigen vermogen

De tarieven van 2020 stijgen opnieuw om zo de hogere kosten voor inflatie, cao en pensioenen op te vangen, evenals de aanvullende kosten die het examineringsbureau moet maken op het gebied van compliance-eisen, bijvoorbeeld voor noodzakelijke aanpassingen op privacygebied door de AVG en databeveiliging.

Het CBR meldt nadrukkelijk dat de extra kosten voor het rechttrekken van de wachttijden niet in de prijsstijging zijn verwerkt. “Deze komen ten laste van ons eigen vermogen.”

De volledige tarievenlijst is te vinden op de website van het CBR.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.