Richtlijnen voor brandende dashboardlampjes examenvoertuig aangescherpt

Het CBR heeft het beleid aangaande brandende dashboardlampjes aangepast. Bij een brandend geel of oranje controlelampje checkt de examinator de auto. Bij een rood lampje wordt het examen afgelast. Even opletten bij het lampje voor de bandenspanning: dat kan door het wisselen van zomer- naar winterbanden ontregeld zijn. 

Het aanscherpen van het beleid op het gebied van brandende dashboardlampjes van het CBR is gedaan naar aanleiding van een ongeluk deze zomer. Een automobilist negeerde het bandenspanningslampje en veroorzaakte daardoor een ongeluk. De man werd veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.

Kort onderzoek

Het rijvaardigheidsbureau schrijft in de laatste nieuwsbrief voor rijscholen dat de examinator een kort onderzoek uit zal voeren bij een brandend geel of oranje controlelampje. Als uit het onderzoek blijkt dat er geen gevolgen voor de veiligheid zijn, wordt het examen gewoon afgenomen. Indien een rood controlelampje of het lampje voor de airbag blijft branden of knipperen, wordt het examen niet afgenomen.

Indien de waarschuwingsinrichting van het controlesysteem voor de bandenspanning (TPMS) voor aanvang van het examen een signaal geeft, bijvoorbeeld in de vorm van een lampje of melding, dan spreekt de examinator de instructeur hierop aan en doet hij een (extra) visuele controle van de banden. Het examen wordt in principe wel afgenomen, alleen bij twijfel gaat het examen niet door.

Bandenspanning

Indien het TPMS-systeem tijdens het examen een signaal geeft, dan zoekt de examinator een veilige plaats om een extra visuele controle van de banden uit te voeren. Wanneer er vervolgens een probleem met één of meerdere banden wordt geconstateerd, dan wordt het examen afgebroken wegens een defect voertuig en volgt de examinator de hierbij horende procedures.

Even opletten bij het wisselen naar winterbanden: omdat het systeem bij de ene auto is ingebouwd en bij de ander is gekoppeld aan de velgen, vraagt dit punt extra aandacht. Als het is gekoppeld aan de velgen, moet het systeem worden gereset bij een bandenwisseling.

Volgend jaar winter is het CBR minder mild met een brandend lampje voor de bandenspanning. Deze aanscherping wordt nog uitgesteld om rijscholen de gelegenheid te geven zich hier op voor te bereiden.

Lees ook: Verplichte opfriscursus voor automobilisten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.