Kosten voor vervangend rijbewijs lopen per gemeente flink uiteen

Rijbewijs verloren of gestolen? De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs zijn afhankelijk van de gemeente waarin je woont en schommelen tussen 32,95 euro en 102,45 euro. Bij een spoedaanvraag komt daar nog eens zo’n 34 euro bovenop. 

Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de standaardaanvraag van het rijbewijs mogen hanteren. Vergelijkingssite Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Extra kosten

Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert zelfs een iets hoger tarief. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskostencomponent’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro. Ook in de zogenaamde vermissingskosten zijn grote verschillen te zien. Deze kosten voor vermissing of diefstal mogen gemeenten sinds 2014 niet langer in rekening brengen voor verloren of gestolen reisdocumenten en ID-kaarten. Maar bij rijbewijzen mogen gemeenten wel vermissingskosten in rekening brengen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem liggen de vermissingskosten met 63 euro het hoogst. De vermissingskosten in Deurne zijn met 10,15 euro het laagst.

Spoedaanvraag

De meeste gemeenten zitten op één lijn wat betreft de aanvullende kosten bij spoedaanvragen. Veel gemeenten rekenen hiervoor namelijk een toeslag die rond de 34 euro schommelt. Maar er zijn uitzonderingen. Zo rekenen de gemeenten Nijmegen, Hof van Twente en Etten-Leur hiervoor bedragen van boven de 40 euro.

Totaalkosten

Doordat gemeenten zelf verschillende kosten rekenen bij verlies of diefstal van een rijbewijs, lopen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs flink uiteen. In Veldhoven krijg je voor een totaalbedrag van 32,95 euro een nieuw rijbewijs. In Arnhem kost het je in totaal 102,45 euro. De totaalkosten voor een vervangend rijbewijs met spoed liggen in Veldhoven op 67,05 euro en in Arnhem maar liefst op 136,55 euro.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Kosten voor vervangend rijbewijs lopen per gemeente flink uiteen”

eelke|24.12.19|11:04

tja digitalisering. minder werk maar toch meer betaald willen hebben.
wat zijn nu de echte gemaakte kosten!
puur op tijd en materiaal kosten?

Pie Stassen|24.12.19|11:47

Ze gebruiken in Arnhem meschien duurdere pennen om te schrijven,en zitten op duurdere stoelen.
Ook is meschien het koffie apparaat wel het allernieuwste.
In de handtekening, (stempel ) van de burgemeester moet betaald worden.Daar kan dit aan liggen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.