Kamervragen over artsen die ‘opvallend vaak’ fouten maken bij rijbewijskeuringen

Negen artsen hebben sinds januari 2018 een maatregel opgelegd gekregen door de tuchtrechter omdat zij fouten maakten bij rijbewijskeuringen. En dat is opvallend vaak. Kamerlid Rutger Schonis (D66) wil een verklaring voor dit hoge aantal en stelt Kamervragen.

Tv-programma Nieuwsuur kwam eind december met een uitzending waarin de rijbewijskeuringen onder de loep werden genomen. Wie wordt aangehouden met drank of drugs op, krijgt een boete en moet het rijbewijs inleveren. Daarna volgt een keuring door een psychiater waarbij wordt beoordeeld of de persoon in kwestie een drugs- of drankmisbruiker is. En met die keuringen gaat dus niet altijd goed, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Momenteel loopt een zaak tegen een psychiater van het Bureau Rijbewijs Keuringen. Wanneer er fouten in een keuringsrapport staan, kan de gekeurde persoon de arts vragen dat aan te passen. In deze zaak zijn er volgens de cliënt fouten gemaakt en zijn deze niet of onvoldoende aangepast. Een andere arts mag momenteel van de rechter geen keuringen meer doen voor het CBR, omdat hij conclusies van rapporten aanpaste zonder een inhoudelijke onderbouwing. Dat deed hij op verzoek van het CBR.

Maatregels

Sinds begin 2018 zijn er negen uitspraken van de tuchtrechter geweest waarbij een arts een maatregel opgelegd kreeg. Die maatregel kan een waarschuwing zijn, maar ook een schorsing. Een aantal van deze artsen komt van het Bureau Rijbewijs Keuringen.

“Ik vind het opvallend hoe vaak dit voorkomt”, reageert hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons in het programma. “En dan worden er ook nog eens opvallend veel klachten toegewezen door de tuchtrechter. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van de rapportages en de manier waarop er met de rechten van de gekeurde personen wordt omgegaan, vrees ik.”

Verklaring

Kamerlid Schonis vond de uitzending aanleiding om vragen te stellen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij wil weten hoe het kan dat meerdere van de berispte artsen werkzaam of ingehuurd waren door het commerciële Bureau Rijbewijskeuringen. Ook vraagt hij een verklaring voor het hoge aantal tuchtuitspraken.

Op 29 januari wordt het algemeen overleg ‘Medische Keuringen’ gehouden in de Tweede Kamer. Schonis vraagt minister Van Nieuwenhuizen om voor dit overleg de vragen te beantwoorden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.