Minister: ‘geen structureel probleem met rijbewijskeuringsartsen’

Er zijn geen aanwijzingen voor een structureel probleem met keuringsartsen die voor het CBR drank- en drugsrijders onderzoeken. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen over rijbewijskeuringen.

Ja, het komt wel eens voor dat een rapport van een keuringsarts op verzoek van het CBR wordt aangepast. De minister vindt het geen verrassing. Het CBR kan een psychiater om inhoudelijke redenen verzoeken een rapport te verduidelijken of aan te scherpen. Het rijvaardigheidsbureau oordeelt als laatste over iemands rijgeschiktheid en wil voor dat oordeel alle informatie ter beschikking hebben. Bovendien is het CBR bestuursrechtelijk en tuchtrechtelijk aansprakelijk voor de beslissing die ze nemen op basis van een rapport.

Kamervragen

Tv-programma Nieuwsuur kwam eind december met een uitzending waarin de rijbewijskeuringen onder de loep werden genomen. Wie wordt aangehouden met drank of drugs op, krijgt een boete en moet het rijbewijs inleveren. Daarna volgt een keuring door een psychiater waarbij wordt beoordeeld of de persoon in kwestie een drugs- of drankmisbruiker is. En met die keuringen gaat dus niet altijd goed, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Negen artsen hebben sinds januari 2018 een maatregel opgelegd gekregen door de tuchtrechter omdat zij fouten maakten bij rijbewijskeuringen. En dat is opvallend vaak, vond Kamerlid Rutger Schonis (D66) die Kamervragen stelde.

Die negen tuchtuitspraken noemt de minister ‘niet bijzonder veel’ in haar antwoord. “Het betreft 1 procent van het totaal van ruim 5.000 vorderingsprocedures dat het CBR jaarlijks uitvoert waarbij een keuring door een psychiater nodig is.

Tuchtcollege

Een aantal van de negen berispte artsen werkten bij het commerciële Bureau Rijbewijskeuringen. Er is geen specifieke oorzaak dat juist artsen van dit bureau onder het vergrootglas liggen. Het tuchtcollege beoordeelt in zaken de individuele arts en niet de onderneming waarbij hij of zij is aangesloten.

De kwaliteit van rijbewijskeuringen staat niet op de tocht, schrijft Van Nieuwenhuizen. “Ik heb het CBR gevraagd hoe de kwaliteit van de rijbewijskeuringen geborgd is. Zij geven aan dat alle specialisten die bij het CBR zijn aangemeld een specifieke introductiecursus hebben gehad. Het CBR faciliteert ook mogelijkheden tot informatie-uitwisseling op onder meer bijeenkomsten voor keurend psychiaters. Zo is er een jaarlijks geaccrediteerd congres voor keurend psychiaters. Indien er rapportages binnenkomen van onvoldoende kwaliteit zal het CBR de specialist hierop aanspreken. Dit is incidenteel ook gedaan door het CBR.”

De samenvatting: er zijn geen aanwijzingen voor een structureel probleem.

Lees ook: Kamervragen over artsten die ‘opvallen vaak’ fouten maken bij rijbewijskeuringen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.