Update: alle rijlessen zijn nu verboden, ook op de motor

In de aanvullende maatregelen van 23 maart in de strijd tegen het coronavirus staat het zwart op wit. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, dat geldt ook voor rijinstructeurs. Toch rijles geven kan een boete opleveren. De maatregel geldt in ieder geval tot en met 6 april. 

Wel of niet lesgeven? Er heerste veel onenigheid in de rijschoolsector. De aanbevolen onderlinge afstand van anderhalve meter kan in de auto niet worden gewaarborgd, maar een verbod op rijles geven kwam er niet. In een eerdere richtlijn stond dat rijles geven was toegestaan, mits er zoveel mogelijk maatregelen werden genomen om besmetting te voorkomen.

Afgelopen maandag werden nieuwe maatregelen aangekondigd. In de persconferentie werden kappers en nagelstylisten genoemd, zij moesten de deuren sluiten. De aanvullende maatregelen staan inmiddels op papier en zijn gisteravond gepubliceerd. (Bekijk het hier.) Daarin staat het luid en duidelijk: contactberoepen waarbij niet voldoende afstand kan worden gehouden zijn verboden, dat geldt ook voor rijinstructeurs.

Motor

De tekst van de aanvullende maatregelen liet nog ruimte voor enige vrije interpretatie. Er valt te lezen dat contactberoepen worden verboden voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant kan worden gehouden. Daaruit valt op te maken dat brommer- of motorrijles nog wel zou mogen. Inmiddels is daar ook duidelijkheid over: het verbod betreft de gehele beroepsgroep. Alle soorten van rijles zijn tot in ieder geval 6 april verboden op straffe van een boete.

Boete

De maatregel wordt in de noodverordering opgenomen, wat betekent dat er boetes kunnen worden uitgedeeld aan wie zich niet aan de regels houdt. Vooralsnog geldt het verbod tot en met 6 april. Voor die datum wordt de maatregel heroverwogen, als het nodig wordt geacht dan wordt het verbod verlengd.

De brancheverenigingen vroegen de sector in de afgelopen periode vooral om respectvol met elkaar om te blijven gaan. Alleen de LBKR sprak zich duidelijk uit en adviseerde te stoppen, later volgde ook de Bovag toen duidelijk was dat rijinstructeurs aanspraak maken op de financiële regelingen die voor de coronacrisis zijn opgezet. Overigens hebben alle vier de brancheverenigingen zich ingezet om duidelijkheid vanuit Den Haag te krijgen.

Lees ook: 

RijschoolPro houdt een dossier bij van alle gevolgen en ontwikkelingen in de branche als gevolg van de coronacrisis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

22 reacties op “Update: alle rijlessen zijn nu verboden, ook op de motor”

bengertje|25.03.20|08:46

Op dit moment heb ik ook besloten geen rijles te geven, maar op de site van Rijksoverheid lees ik alleen alle contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging!

John Miranda Ijsselstijn|25.03.20|08:55

ik had vanochtend bij een ander stukje gereageerd maar bij aanvullende maatregelen staat echt bij: ook rijles geven is VERBODEN

John Miranda Ijsselstijn|25.03.20|08:57

bengeltje: op de site van rijksoverheid staat echt bij aanvullende maatregelen dat het geven van rijles verboden is. alle contactberoepen waaronder het geven van rijles.

bengertje|25.03.20|08:58

Blijkbaar gisteravond aangepast.
Geldt verbod ook voor motor/bromfiets?

Noor Tje|25.03.20|09:13

En motor en bromfiets? Daar hebben we niets met 1,5m te maken?

Noor Tje|25.03.20|09:14

Rijlessen of alleen autorijlessen? Bij motor en bromfiets hebben we hier niks mee te maken.

Marvin Mahal|25.03.20|09:28

Er staat duidelijk dat rijles geven verboden is, dus tenzij je geen rijpess geeft aan de brommer of motor kandidaten, dan is rijles dus verboden, ook bromfiets en motor.

Lees het simpel: rijles geven is verboden! Klaar (als een klontje, lijkt mij)

Arjan Everink|25.03.20|10:10

Namens de KNMV over dit bericht contact gehad met het ministerie, motorrijles is wel toegestaan mits uiteraard de 1,5 meter in acht wordt gehouden.

Arend Van de Laar|25.03.20|10:38

In de toelichting van de overheid staat het volgende: ‘Ik werk niet op een vaste locatie, maar vaak bij cliënten of patiënten thuis. Het lukt me hierbij niet om 1,5 meter afstand te houden. Mag ik mijn beroep nog uitoefenen?
Deze beroepen, zoals rijscholen, masseurs en fysiotherapeuten kunnen door een voorzitter van een veiligheidsregio verboden worden.’ Helemaal éénduidig is volgens mij nog niet.

Jos Kuijper|25.03.20|11:36

Vanaf het begin van het bekend worden van dit virus was het al duidelijk dat er strikte maatregelen genomen zouden worden.
MAAR diverse rijschoolhouders moesten weer het randje van de werkelijkheid opzoeken om toch enigzins maar weer te kunnen BLIJVEN rijden.
Ik heb ze allemaal wel gehoord: duur huis
net getrouwd, nieuwe auto, failliet enz
en dan schijnheilig alleen met L gaan rijden.
Maar mensen is dat wat ik net schets NU anders??
Ik wens een ieder gezondheid toe,en een snelle start weer .

John Miranda Ijsselstijn|25.03.20|11:36

en toch zijn er nog rijscholen die lesgeven op dit moment….

Wouter Meijer|25.03.20|15:06

Autorijlessen geven mag niet omdat je dan dichtbij je leerling zit, Maar politie agenten zitten toch ook naast elkaar?? En dat mag wel?? Nederland met z’n rare regeltjes!!!

Tonnie Zuur|25.03.20|16:25

Eindelijk, onverantwoord en ………….. om 2 cm naast een leerling te gaan zitten, je kunt alles willen schoonmaken, alleen met jouw adem zal dat nooit lukken, wij zijn onmiddellijk 14 Maart met de lessen gestopt

Tonnie Zuur|25.03.20|16:30

Het was ook onverantwoord om 20 cm naast de leerling te gaan zitten, je kunt alles willen schoonmaken, alleen jouw adem zal niet lukken, vond het ook niet normaal en ………… dat er werd door gelest, wij zijn onmiddellijk gestopt met de rijlessen toen bekend werd dat het CBR dicht ging

Dwars|25.03.20|18:24

@Arjan Everink:

De rijscholenbranche is gisteravond door de Rijksoverheid toegevoegd aan de lijst van contactberoepen die verplicht moeten stoppen vanwege corona. Omdat het niet helemaal duidelijk is of dit voor álle categorieën geldt, denk aan motorrijlessen, heeft BOVAG contact opgenomen met het ministerie van I&W. Zowel BOVAG als het KNMV hebben hierover vandaag gehad met het ministerie I&W en daar is ons bevestigd dat het verbod voor alle categorieën inclusief motor geldt.

Kees Foks|26.03.20|13:28

Nou ben benieuwd of er straks nog franchise rijscholen over zijn.zij hebben over het algemeen te maken met de bekende wurgcontracten. Of moeten zij hun maandelijkse afdracht niet betalen?

Wim de Jong|26.03.20|21:17

Toch zag ik vanmiddag op een groot parkeer terreinm hier achter mijn huis, nog 2 rijscholen met motor rijles actief (totaal 5 motoren) 1,5 m is toch te doen met motor? Snap dat niet, auto dat snapt iedereen, maar motor / scooter? Maar aan de andere kant…..een examen kan je ook niet afspreken, dus waarom rijden?

Jon Koudijs|27.03.20|10:58

Wim, de volgorde van het rijbewijs halen is: eerst lessen. Daarna pas examen. Het leren rijden kost vaak enige tijd, net als met alle vaardigheden waarvoor je examen doet. Vandaar dat het uiteraard wel zin heeft om te lessen.

Elvis Pereira|28.03.20|09:25

Leuk alle reactie betreft motor of scooterles. Maar als de maatregel ruimte laat voor verschillende interpretatie dan moeten zij dat aanpassen, zodat er geen twijfel is en zodat er geen branche organisaties zijn die mogelijk gebeld hebben. Het moet voor een ieder terug te vinden zijn. De tekst:” Het uitoefenen van alle vormen contactberoepen wordt verboden, “VOOR ZOVER ER GEEN 1,5 M AFSTAND TOT DE KLANT GEHOUDEN KAN WORDEN” kun je je op beroepen tot nadere toelichting.

Sunny Odaro|28.03.20|22:43

Ik vind eel ok dat rijles wordt niet gegeven , maar taxis de nog rijd dan ? Tog geen 1.5 neter afstand of wel .polite moet ook asn de regels houden. Snorder in Amsterdam ook

#BAAS|29.03.20|18:36

Je mag niet rijden tot sowieso 6 April. Hoe moeilijk is dat om te begrijpen!?

ronald broersma|30.03.20|09:22

Ik ben in mijn lesauto geïnfecteerd met corona door een Leerling.Dit was een paar dagen voor de lockdown maatregelen.

De Corona complicaties waren voor mij nihil en ik heb geen heftig ziektebeeld gehad.
Ik ga er vanuit dat ik inmiddels immuun ben, (test zou wenselijk zijn om bevestiging te geven maar omdat ik geen medische hulp nodig heb/had krijg ik deze test niet,en dat is prima)

Ik ga aankomende woensdag een les draaien.
Thuiszitten voorkomt de spreiding van Corona niet, het pauzeert het.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.