file, snelweg

Files namen in 2019 met 7 procent toe

Vanwege de coronamaatregelen is de verkeersdrukte momenteel met 65 procent afgenomen, files staan er praktisch niet. Tot aan de uitbraak nam de vertraging door files echter gestaag toe. 2019 was een recordjaar, gezamenlijk waren we ruim 70 miljoen uur langer onderweg door de verkeersdrukte. 

Automobilisten brachten in 2019 wederom meer tijd door in de file. Dat komt doordat ze meer kilometers aflegden, vooral tijdens de ochtend- en avondspits. Het staat in de Rapportage Rijkswegennet.

Nederlanders waren vorig jaar samen ruim 70 miljoen uur langer onderweg omdat ze in de file stonden of op een andere manier vertraging opliepen in het verkeer. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om de tijd die automobilisten verloren omdat ze langzamer dan 100 kilometer per uur moesten rijden op de snelweg.

Het aantal files nam nog sterker toe, met 14 procent. Dit is gemeten door de totale lengte van files te vermenigvuldigen met het aantal minuten dat automobilisten erin stonden. Drukte op de weg blijft de belangrijkste oorzaak van files, gevolgd door ongevallen en incidenten. Automobilisten legden vorig jaar ruim een half procent meer kilometers af dan een jaar eerder.

Automobilisten stonden het meest in de file op de A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein en op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld.

Lees ook: 

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.