Arts. foto Flickr/Jasleen Kaur

Kamervragen over vertraging door coronavirus bij medische keuring CBR 

Medische keuring, Gezondheidsverklaring

Wie voor het verlengen van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, heeft grote kans dat dit vanwege het coronavirus langer duurt dan normaal. En dat terwijl er al vertraging zit in dit verlengingsproces. Kamerlid Cem Laçin van de SP stelt hierover Kamervragen. Wat gebeurt er om deze vertraging te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken? 

Laçin van de Socialistische Partij stelt een achttal vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zijn de gevolgen van het coronavirus op de werkzaamheden bij het CBR en specifiek op de afdeling rijgeschiktheid bekend op het ministerie?

Het CBR waarschuwde half maart al voor mogelijke vertraging in de medische keuringen. De prioriteit in de gezondheidszorg ligt bij de bestrijding van het virus. ‘Vertraging is op dit moment onvermijdelijk aangezien het geen medisch noodzakelijke zorg betreft,’ liet het rijvaardigheidsbureau weten.

Aan de bel trekken

Voor Laçin was deze berichtgeving aanleiding om aan de bel te trekken. Als vertraging in de medische hoek onvermijdelijk is, wat doet de overheid dan om de betrokken rijbewijsbezitters tegemoet te komen? “Wat gaat u voor deze groep mensen doen om hen toch mobiel te houden in deze crisistijd of hun vitale beroep te laten uitoefenen?” schrijft hij.

Ook maakt het Kamerlid zich zorgen over mensen die gekeurd moeten worden en een vitaal beroep uitoefenen. “Wat gebeurt er om deze vertraging te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken?

Laçin heeft zelf al een antwoord op enkele vragen. Hij pleit voor een coulanceregeling waarbij deze mensen kunnen doorrijden, bijvoorbeeld door een uitbreiding van de administratieve verlenging die nu van kracht is voor 75-plussers.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.