Mercedes Actros met camera in plaats van spiegels. foto Mercedes-Benz

Opzetspiegels niet meer verplicht bij het praktijkexamen

Een lesvoertuig hoeft vanaf 1 juli 2020 geen extra binnen- of buitenspiegels meer te hebben voor de rijinstructeur of examinator. Voorwaarde is dat het voertuig een ‘goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem’ heeft. Het is een van de wijzigingen in het Reglement Rijbewijzen, het CBR gaat mee met deze wijziging.

In het Reglement Rijbewijzen zijn de eisen voor opleidings- en examenvoertuigen vastgelegd. Een van de wijzigingen in reglement die op 1 juli wordt doorgevoerd, heeft betrekking op het gebruik van extra binnen- en buitenspiegels. Die spiegels zijn niet langer verplicht, voorwaarde is wel dat er een goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem aanwezig is in het voertuig en dat de rijinstructeur in de gelegenheid is het achter hem gelegen weggedeelte te overzien. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E.

Voldoende zicht

Voor kandidaten was het al langer toegestaan om hiervan gebruik te maken tijdens het examen. Voor instructeurs en examinatoren was het hierbij verplicht om extra opzetspiegels te gebruiken. Dat het Reglement wijzigt, betekent namelijk niet per se dat de examens ook veranderen. Het CBR kan ‘aanvullende eisen’ aan examenvoertuigen stellen. Maar de spiegeleis vervalt dan toch vanaf 1 juli aanstaande. Het is hierbij wel van belang dat het zicht voor de examinator voldoende is om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is, kan een extra spiegel of spiegels worden gevraagd voor de examinator.

Camera’s

In een toelichting op de wijziging valt te lezen: “Op niet al te lange termijn zijn er, in elk geval voor vrachtwagens en bussen, motorrijtuigen beschikbaar waarbij het zicht van de bestuurder niet meer geregeld is via spiegels, maar via bijvoorbeeld camera’s. Om ook te kunnen lessen en te examineren in voertuigen die in plaats van spiegels zijn voorzien van een ander goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem of systemen, is nu geregeld dat ook kan worden gelest of examen kan worden afgenomen met een voertuig dat is voorzien van zo’n ander goedgekeurd systeem dan een spiegel. De inhoudelijke eis, namelijk dat de rijinstructeur of de examinator het rechts en links naast en achter hem gelegen weggedeelte moet kunnen overzien, blijft wel ongewijzigd.”

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.