Premie autoverzekering gaat vooral voor jongeren omhoog

De premies van autoverzekeringen stegen afgelopen jaar met gemiddeld 6 procent. Deze premiestijging raakt jongeren tussen de 18 en 24 jaar het hardst. Vorige maand betaalde deze groep een gemiddelde jaarpremie van 1.656 euro. Dit is bijna 680 euro meer dan de gemiddelde premie voor alle leeftijden. Een verschil van maar liefst 70 procent.

De gemiddelde premie voor de autoverzekering (voor alle leeftijdsgroepen) steeg afgelopen jaar met 6 procent. Dat meldt vergelijkingssite Independer. De gemiddelde jaarpremie voor autoverzekeringen (voor alle leeftijden) lag in mei op 977 euro. Dat is 56 euro hoger dan in mei 2019, toen de gemiddelde premie op 921 euro lag. “Een forse toename”, zegt Suzan Samson van Independer. “De premiestijging bij jongeren ligt procentueel op nog geen 5 procent. Maar omdat het premiebedrag voor deze groep al zo hoog lag, gaat het wel om veel meer geld. En uiteindelijk voel je bedragen in je portemonnee en geen percentages.”

581 euro duurder

Jongeren hebben minder rijervaring. Daarom beschouwen verzekeraars hen als een grotere risicogroep, en dat verrekenen zij in de premie. De afgelopen vijf jaar zijn autobezitters gemiddeld bijna 300 euro meer premie gaan betalen voor hun autoverzekering. Een stijging van bijna 44 procent. In mei 2015 lag de gemiddelde jaarpremie op 679 euro en in mei 2020 dus op 977 euro. Maar de jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent van, 1.075 euro naar 1.656 euro. Een verschil van 581 euro. Het laatste jaar stegen de jongerenpremies gemiddeld met bijna 80 euro. Samson: “Deze prijsstijgingen drukken extra op jongeren die het financieel toch al zwaar hebben. Dit blijkt uit recent Nibud-onderzoek.”

Minste premiestijging bij 65-plussers

De groep 65-plussers heeft gemiddeld met de minste premiestijgingen te maken. Het laatste jaar steeg hun premie gemiddeld 25 euro. Betaalden zij vorig jaar mei een gemiddelde jaarpremie van 588 euro, in mei dit jaar is dat 613 euro.

Forse toename tweedehandsautoverkoop

Komende tijd krijgen steeds meer mensen te maken met de autoverzekering. Uit recent onderzoek van Bovag blijkt dat meer dan de helft van de OV-reizigers vaker met de auto wil reizen. Een deel van hen zegt hiervoor een tweedehands auto te willen kopen. Autobedrijven realiseerden afgelopen maand dan ook de één na de hoogste occasionverkoop ooit. Independer zag met het groeiend aantal verzekeringsaanvragen ook een forse toename in de particuliere verkoop van auto’s.

Grote prijsverschillen in aanbod autoverzekeringen

Ook Independer ziet een sterke toename van het aantal mensen dat autoverzekeringen vergelijkt en afsluit. Samson: “In het premie-onderzoek dat wij uitvoerden, keken we uitsluitend naar gemiddelde jaarpremies. Juist omdat die gemiddelden zo hoog liggen is het belangrijk om goed te zoeken naar de beste autoverzekering met de scherpste premie. Er zitten namelijk grote prijsverschillen in het aanbod van autoverzekeringen.”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.