CBR Eindhoven

Rapportage CBR aan de Kamer: ‘drie maanden vertraging’

Eind dit jaar moeten de wachttijden van de divisies Rijgeschiktheid en de Klantenservice bij het CBR weer op normaal niveau zijn. Dat is drie maanden later dan op voorhand ingeschat. Het valt op te maken uit de maandelijkse rapportage van het CBR aan de Kamer. 

Sinds eind 2018 is de dienstverlening van de divisie Rijgeschiktheid Medisch en de afdeling Klantenservice van het CBR niet op orde. Begin september heeft het CBR een prognose gemaakt voor de divisie. Dat gebeurde voorafgaand aan het debat over de wantoestanden in de Tweede Kamer. In de prognose zijn drie scenario’s doorgerekend (worst case, base case en best case) ten aanzien van de ontwikkeling van de dienstverlening. Het base case scenario is het scenario dat door het CBR wordt gezien als het meest waarschijnlijke scenario, dat houdt in dat medio 2020 de boel op de rit moet zijn.

Die base case is geen haalbare kaart meer, is nu te lezen in de rapportage. Dat bevestigde CBR-directeur Pechtold eerder al tegenover RijschoolPro. Vanwege de coronacrisis heeft het rijvaardigheidsbureau zo’n drie maanden vertraging opgelopen.

Minder rijbewijskeuringen door coronacrisis

In de begeleidende Kamerbrief staat: “Het aantal verlopen rijbewijzen is in mei gestegen ten opzichte van de maand april. Als gevolg van het verbod op het uitoefenen van contactberoepen werden er in de periode 16 maart tot 11 mei minder rijbewijskeuringen gedaan en zijn er bij het CBR minder keuringsverslagen ingediend. Dit had tot gevolg dat op een groot aantal verlopen rijbewijzen door het CBR geen besluit genomen kon worden.”

De afgelopen periode is het aantal keuringen geleidelijk aan weer opgelopen. Hoe het aantal verlopen rijbewijzen zich verder ontwikkelt is sterk afhankelijk van de mate waarin keuringsartsen en medisch specialisten de ontstane achterstand gaan inlopen.

Het aantal gezondheidsverklaringen dat in mei werd ingediend is gedaald in vergelijking met april. Daarnaast is het aantal genomen besluiten door het CBR hoger dan het aantal ingediende gezondheidsverklaringen wat resulteerde in een daling van de werkvoorraad.

Drie maanden later

De verwachting van het CBR op dit moment is dat deze een kwartaal later dan geprognosticeerd en daarmee dus in het eerste kwartaal van 2021 weer op een genormaliseerd niveau komt.

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Rapportage CBR aan de Kamer: ‘drie maanden vertraging’”

Ale de Vries|30.06.20|20:55

het is geen wonder dat ze achter lopen brieven met datum 12maart 2020 ontvang ik half juni ze laten de post gewoon liggen na dat ik gebeld heb zijn ze verstuurd

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.