Vlaams voorlopig rijbewijs is langer geldig

Goed nieuws voor de kandidaat-bestuurders in België die binnenkort hun praktisch rijexamen moeten inplannen. Er is groen licht komt voor de verlenging van de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen. 

Wie in Vlaanderen slaagt voor het theorie-examen kan een voorlopig rijbewijs aanvragen en zelf met een begeleider gaan oefenen. Vanaf 18 jaar kan je ook de variant gaan zonder begeleiding, dan moet je wel ten minste twintig rijlessen bij een rijschool volgen en een bekwaamheidattest afleggen. Een verlopen voorlopig rijbewijs betekent opnieuw theorie-examen doen en ten minste zes uur rijles volgen.

Vanwege van de coronacrisis besliste mobiliteitsminister Lydia Peeters eerder dit jaar dat kandidaten van wie de geldigheid van het voorlopig rijbewijs vervalt voor 30 december, hun praktijkexamen tot 31 december 2020 kunnen afleggen. De geldigheid van de rijbewijzen is echter een federale bevoegdheid. Minister François Bellot bepaalde in het KB van 23 april 2020 dat de voorlopige rijbewijzen, waarvan de geldigheid verviel vanaf 16 maart, slechts tot 30 september 2020 werd verlengd.

Extra tijd

“Hierdoor zou een absurde situatie ontstaan waarin kandidaten, na 30 september, niet langer onder dekking van hun voorlopig rijbewijs kunnen oefenen op de openbare weg, terwijl ze in Vlaanderen wel tot 31 december 2020 het praktijkexamen mogen afleggen”, aldus Lydia Peeters. “Ik heb dit aangekaart bij mijn collega en we zijn nu dus tot een overeenkomst gekomen waarbij ook de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen, waarvan de geldigheid verviel vanaf 16 maart, wordt verlengd tot 31 december 2020. Concreet betekent dit dat kandidaten reglementair kunnen blijven oefenen na 30 september tot het einde van het jaar.”

Deze aanpassing is goed nieuws voor kandidaat-bestuurders die extra tijd krijgen om zich voor te bereiden op hun praktijkexamen en om een afspraak te boeken bij een examencentrum. Daar kunnen de wachttijden voor praktijkexamens, na de sluiting tussen maart en mei, immers oplopen tot enkele weken.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Vlaams voorlopig rijbewijs is langer geldig”

John Willemsen|18.08.20|13:21

“Vanaf 18 jaar kan je ook de variant gaan zonder begeleiding, dan moet je wel ten minste twintig rijlessen bij een rijschool volgen *en een bekwaamheidattest afleggen*.”

Een bekwaamheidsattest (“attest” is Vlaams voor “certificaat”) wordt niet *afgelegd*, maar na die 20 uur door de rijschool *afgegeven*.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.