Silver Spoon (wikimedia)

Politie begint nieuw offensief tegen hardrijders

De politie gaat meer werk maken van de aanpak van hardrijders. Vanaf 2022 gaan vijftig tot honderd onopvallende radarwagens rondrijden op autosnelwegen en provinciale wegen. Dat zegt Egbert-Jan van Hasselt, scheidend projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie, in een interview met De Telegraaf.

De wagens kunnen de snelheid van het verkeer in beide rijrichtingen controleren en bekeuren zonder een automobilist staande te houden. “Als er een overtreding wordt geconstateerd, wordt een foto van het kenteken van de auto genomen”, aldus Van Hasselt.

Volgens de politiecommissaris “vallen er nog veel te veel doden door snelheidsduivels en andere verkeershufters.” Reden voor de politie om een nieuw offensief te beginnen. Van Hasselt: “Het gedrag van mensen in het verkeer is eigenlijk een afspiegeling van het gedrag in de maatschappij. En als je daar niet corrigerend tegen optreedt, gaat het mis. Ik zie ook de tolerantie afnemen, want de ’heer in het verkeer’ kom je haast niet meer tegen. Het is alleen nog maar ikke, ikke, ikke.”

Hij vindt dat het ‘huftergedrag’ in het verkeer alleen maar toeneemt. “Het lijkt alsof sommige automobilisten zich onaantastbaar voelen en geen ruimte aan andere weggebruikers willen geven. Automobilisten die als iemand wil invoegen snel het gaatje dichtrijden, zodat het niet lukt. Het zijn dezelfde mensen die als ze een winkel binnengaan niet wachten als er iemand naar buiten komt lopen.”

Eerder heeft de politie al een geslaagde proef gehouden met snelheidscamera’s in onopvallende politieauto’s. “We pakken daarmee beter de snelheidsovertredingen. Wegpiraten hoeven we niet aan te houden; die krijgen net als met flitscamera’s en trajectcontrole netjes de boete op hun deurmat in huis”, zegt de politiecommissaris.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

5 reacties op “Politie begint nieuw offensief tegen hardrijders”

Ben Kolman|12.09.20|09:27

Hugftergedrag op de weg mogen ze best aanpakken maar niet zo! Dit is alleen maar een melkkoe voor de staat !! ?

Henk France|17.09.20|13:48

Eerst maar het corrupte gedrag van die witte miuzen zelf aanpakken.

Cor de Zeeuw|17.09.20|18:02

gaat alleen over euro s …word het echt niet veiliger door op de weg . Voor hun wel want ze hoeven je niet meer aan te houden ….

Ewout Wijnveldt|17.09.20|19:15

Hard rijden is niet altijd onveilig. Wanneer pakken ze die mensen eens aan die 60 kmh rijden op 80kmh wegen? Die lokken gevaarlijk verkeersgedrag uit een heel veel ergernis! Om over wielrenners maar te zwijgen.
Het gaat dus niet over veiligheid maar over ordinaire munten.

raimond Eichelsheim|17.09.20|19:48

Ik zeg goed bezig en ze moeten nog veel harder straffen. Invordering rijbewijs verlagen naar 25 km te hard, gelijk 1 maand rijbewijs invorderen. Alcohol en drugs naar zero zetten bij gebruik van alcohol en drugs gelijk invordering rijbewijs. 1x Bellen achter het stuur gelijk 1 maand rijbewijs invorderen.
Zo maak je de weg een stuk veiliger

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.