ANWB: goede winterband nog altijd zeldzaam

Nu de herfst begonnen is, is het weer tijd voor de bandenwissel. Maar, goede winterbanden zijn nog altijd zeldzaam. Dat blijkt uit de test van winterbanden van de ANWB. Van de 28 geteste banden krijgen er slechts zes het eindoordeel ‘goed’.

Ondanks dat deze winterbandentest al jaren wordt uitgevoerd slagen weinig fabrikanten er in om een band te maken die op alle fronten goed presteert. Anderzijds scoren slechts vier banden ‘matig’ of ‘slecht’.

Grootste deels scoort ‘redelijk’

Het grootste deel (18 van de 28) scoort ‘redelijk’. Deze banden raadt de ANWB wel aan – ze zijn veilig – maar hebben wél elk hun tekortkomingen. Ze hebben bijvoorbeeld meer last van aquaplaning, minder grip in de sneeuw of juist minder prettige rij-eigenschappen

De ANWB publiceert dit jaar weer een uitgebreide winterbandentest. Samen met een aantal andere clubs worden de banden anoniem aangeschaft en vervolgens op allerlei soorten wegdek en omstandigheden getest. Op nat en droog wegdek, op hoge en lage snelheid en natuurlijk in de sneeuw. Dit jaar werden de maten 205/55 R 16 H (middenklasse auto’s, meest verkochte bandenmaat) en 235/55 R 17 V (vooral middenklasse SUV’s) onder de loep genomen.

Minimaal 4 mm profiel

De ANWB adviseert minimaal 4 mm profiel voor winter- en allseasonbanden (ter vergelijking: de wettelijke minimumdiepte voor zomer- en winterbanden is 1,6 mm.) Waarom dan 4 mm? Om twee redenen: tijdens winterse neerslag in Nederland is het wegdek meestal bedekt met slush, ofwel een mengsel van natte sneeuw en water. Om in zo’n dikke laag slush grip te houden heeft de band nu eenmaal veel profieldiepte nodig. De tweede reden is belangrijk voor wintersporters: Vier mm is in Oostenrijk de wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden.

Lesauto’s vaak op vierseizoenenbanden

Meer dan de helft van alle lesauto’s rijdt op vierseizoensbanden. Ongeveer 40 procent kiest voor winterbanden. Dat bleek vorig jaar uit een poll van RijschoolPro. Het gemak van het niet hoeven wisselen van banden is het meest genoemde argument voor vierseizoensbanden.

Het CBR voert jaarlijks vanaf november een winterbandenregeling in. Dat houdt in dat examenauto’s op zomerbanden ongeschikt worden verklaard bij winterse weersomstandigheden. Een afgelast examen kan dan niet gratis worden ingehaald.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ANWB: goede winterband nog altijd zeldzaam | RijschoolPro

ANWB: goede winterband nog altijd zeldzaam

Nu de herfst begonnen is, is het weer tijd voor de bandenwissel. Maar, goede winterbanden zijn nog altijd zeldzaam. Dat blijkt uit de test van winterbanden van de ANWB. Van de 28 geteste banden krijgen er slechts zes het eindoordeel ‘goed’.

Ondanks dat deze winterbandentest al jaren wordt uitgevoerd slagen weinig fabrikanten er in om een band te maken die op alle fronten goed presteert. Anderzijds scoren slechts vier banden ‘matig’ of ‘slecht’.

Grootste deels scoort ‘redelijk’

Het grootste deel (18 van de 28) scoort ‘redelijk’. Deze banden raadt de ANWB wel aan – ze zijn veilig – maar hebben wél elk hun tekortkomingen. Ze hebben bijvoorbeeld meer last van aquaplaning, minder grip in de sneeuw of juist minder prettige rij-eigenschappen

De ANWB publiceert dit jaar weer een uitgebreide winterbandentest. Samen met een aantal andere clubs worden de banden anoniem aangeschaft en vervolgens op allerlei soorten wegdek en omstandigheden getest. Op nat en droog wegdek, op hoge en lage snelheid en natuurlijk in de sneeuw. Dit jaar werden de maten 205/55 R 16 H (middenklasse auto’s, meest verkochte bandenmaat) en 235/55 R 17 V (vooral middenklasse SUV’s) onder de loep genomen.

Minimaal 4 mm profiel

De ANWB adviseert minimaal 4 mm profiel voor winter- en allseasonbanden (ter vergelijking: de wettelijke minimumdiepte voor zomer- en winterbanden is 1,6 mm.) Waarom dan 4 mm? Om twee redenen: tijdens winterse neerslag in Nederland is het wegdek meestal bedekt met slush, ofwel een mengsel van natte sneeuw en water. Om in zo’n dikke laag slush grip te houden heeft de band nu eenmaal veel profieldiepte nodig. De tweede reden is belangrijk voor wintersporters: Vier mm is in Oostenrijk de wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden.

Lesauto’s vaak op vierseizoenenbanden

Meer dan de helft van alle lesauto’s rijdt op vierseizoensbanden. Ongeveer 40 procent kiest voor winterbanden. Dat bleek vorig jaar uit een poll van RijschoolPro. Het gemak van het niet hoeven wisselen van banden is het meest genoemde argument voor vierseizoensbanden.

Het CBR voert jaarlijks vanaf november een winterbandenregeling in. Dat houdt in dat examenauto’s op zomerbanden ongeschikt worden verklaard bij winterse weersomstandigheden. Een afgelast examen kan dan niet gratis worden ingehaald.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.