Puntenrijbewijs en meer verkeerscontroles in België

De verkeersveiligheid in België moet verbeteren. Om dat voor elkaar te krijgen wordt een puntenrijbewijs ingevoerd en er worden meer verkeerscontroles gehouden. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord van België.

Een rijbewijs met punten staat in België al heel lang op de politieke agenda. Nu moet het dan ingevoerd worden, weliswaar in een andere versie dan in Nederland. Het puntenrijbewijs is er alleen voor wie meermaals verkeersovertredingen begaat. De precieze invulling van het nieuwe systeem moeten de komende maand nog duidelijk worden.

Opnieuw examen

Het puntenrijbewijs moet voorkomen dat bestuurders die vaker in de fout gaan daar geen grote gevolgen van ondervinden. Nu komen zij er vaak af met een ‘minnelijke schikking’, wat meestal een boete is. Straks is het rijbewijs in gevaar en worden deze overtreders gedwongen opnieuw rijexamen af te leggen.

De nieuwe federale regering houdt voor de invoering nog wel een slag om de arm. Voordat het puntenrijbewijs wordt ingevoerd, worden vergelijkbare verkeersmodellen in de buurlanden onderzocht.

Meer controle

Ook wordt het aantal verkeerscontroles in België opgevoerd. Er wordt extra gecheckt op te hard rijden, alcohol, telefoongebruik en het dragen van een gordel. Gemiddeld moet één op de drie bestuurders elk jaar gecontroleerd worden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.