Twee derde automobilisten bereid rijgedrag te registreren in ruil voor korting

67 procent van de autorijders is bereid om rijgedrag te laten traceren via een app daar korting op de autoverzekeringspremie tegenover staat. Volgens experts leiden premies gekoppeld aan rijgedrag tot minder schade. 

Het blijkt uit en onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise. De rijgedragverzekering waarin je korting kunt krijgen door veilig te rijden nam de laatste jaren toe in populariteit, toch biedt maar een enkele autoverzekeraar deze rijgedragverzekering aan.

Rijgedrag bijhouden

Via een app en een zendertje in je auto wordt je rijstijl gemeten op de onderdelen: snelheid, bochten, remmen, optrekken en het telefoongebruik van een automobilist. Deze zogenaamde ‘pay how you drive’-verzekering, waarbij het veilig rijgedrag getrackt en beloond wordt, neemt toe in populariteit. Ondanks de toenemende populariteit zijn er nog niet veel aanbieders van de rijgedragverzekering, merkt Pricewise-directeur Hans de Kok op: “Een paar jaar geleden, toen deze rijgedragverzekering net opkwam, werd verwacht dat er snel veel meer van dit soort op de markt zouden komen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Alhoewel daar vast redenen voor zijn, is het een gemiste kans voor zowel de autoverzekeraar als de consument.”

Goede rijscore

De ANWB, die een dergelijke verzekering wél aanbiedt, ziet toenemende belangstelling in hun autoverzekering Veilig Rijden, waarmee tot wel 30 procent extra korting op de premie te verdienen valt. Ivonne van den Heuvel, Commercieel Directeur van ANWB Verzekeren: “Het aantal klanten dat gebruikmaakt van ANWB Veilig Rijden is het afgelopen jaar met 46 procent gestegen.” En dat is niet zonder succes: zo’n 90 procent van de Veilige Rijders krijgt korting op de premie en de gemiddelde rijscore is 76 uit 100. Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat de Nederlandse automobilist zijn of haar rijgedrag gemiddeld met een 7.9 beoordeelt . Mannen beoordelen hun eigen rijgedrag significant vaker met een 10 dan vrouwen. Ook laagopgeleiden geven zichzelf significant vaker een 10 dan midden- en hoogopgeleiden.

Minder schade

De ANWB startte de Veilig Rijden-verzekering met de veronderstelling dat veiliger rijgedrag zou leiden tot lagere kosten voor autoschade in de verzekering. De consument kan daardoor met extra korting worden beloond. “Met de gegevens van de afgelopen drie jaar zien we inderdaad een daling van de schade. We kunnen vaststellen dat de korting die we gemiddeld verstrekken, wordt gecompenseerd door het dalen van de schade,” aldus Van den Heuvel. Ook automobilisten die geen korting hebben verdiend, worden met feedback gestimuleerd alsnog beter te rijden en korting te verdienen. Wat op zijn tijd weer kan zorgen voor lagere schadekosten.

Automobilisten die hun eigen rijkwaliteiten beoordelen met een 8 of hoger, zeggen vaker bereid te zijn het gedrag te laten volgen. Ook werkenden zijn eerder bereid het gedrag te laten tracken in ruil voor een mogelijke korting. Deze groep betaalt al significant vaker een lager premiebedrag dan niet-werkenden. “De premies van autoverzekeringen lopen nogal uiteen. Een rijgedragkorting bij meerdere verzekeraars is daarom zeer welkom, zodat de automobilist de best passende verzekering kan vergelijken en kiezen. Voor automobilisten die nu een hoge premie betalen is de rijgedragverzekering, mits zij een goede rijscore halen, een uitkomst. Zeker als een dergelijke verzekering tot minder schade leidt. Je kunt in veel gevallen tot wel 30 procent korting krijgen op je premie. Een ongeluk blijft natuurlijk in een klein hoekje zitten en tracking kent ook andere bezwaren, zoals privacy, maar als de klant kan kiezen is dat winst. De schadevrije jaren zullen waarschijnlijk ook toenemen, waardoor de premie na aftrek van de no-claimkorting nog lager kan uitvallen,” beaamt De Kok.

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.