In Amerika kan het al: je rijbewijs op je smartphone

Florida is de eerste staat in de Verenigde Staten die mobiele rijbewijzen toestaat. De software komt van een online-authenticatie-app van het Franse bedrijf Thales. Vanaf volgend jaar mag deze vorm van het roze pasje gebruikt worden in de Amerikaanse staat. 

Het digitale rijbewijs van mensen uit Florida is meteen internationaal geldig. Thales levert vanaf 2021 de mobiele verificatiedienst voor rijbewijzen. De mobiele rijbewijzen kunnen net als de traditionele variant de identiteit van de bestuurder, de leeftijd en de rijrechten verifiëren.

De mobiele rijbewijzen voldoen aan alle internationale normen, wat betekent dat ze in de VS, maar ook internationaal zijn te gebruiken en moeilijk te vervalsen. Ze bevatten een gedigitaliseerd legitimatiebewijs waarvan de authenticiteit is te controleren. Gebruikers bepalen zelf welke informatie wordt weergegeven vanuit de app, afhankelijk van de context. Als het bijvoorbeeld gaat om de toegang tot een casino, hoeft alleen de leeftijd getoond te worden. Het rijbewijs op de mobiel geeft dan alleen die informatie weer. Het digitale rijbewijs is te installeren op zowel smartphones als tables.

In Nederland is er geen sprake van een concrete invoeringsdatum voor een mobiel rijbewijs. Eerder liet de RDW al tegenover RijschoolPro weten: “wij volgen uiteraard de internationale ontwikkelingen en mogelijkheden rondom een rijbewijs op de mobiele telefoon. We dragen als RDW ook bij aan het opstellen van een wereldwijde standaard. We kunnen, gezien het stadium waar we nu nog in zitten, nog niets zeggen over de exacte verschijningsvorm van het rijbewijs op een mobiel.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.