Online rijtest moet rijbewijsbezitters inzicht in rijgedrag geven

Ongeveer 90 procent van alle verkeersongevallen in Nederland wordt veroorzaakt door bestuurders die het rijgedrag niet goed afstemmen op de situatie. Om te zorgen voor een zeker, bewust en dus veiliger verkeersgedrag lanceren het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) de online Rij Bewust Test.

Deze test geeft ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht in het eigen rijgedrag en helpt bestuurders zo om met een veilig en zeker gevoel te blijven rijden. In de Rij Bewust Test kunnen chauffeurs aangeven hoe ze in de auto reageren op meerdere omstandigheden, waarna een advies volgt. De test is gratis en anoniem.

Advies

Bestuurders die de test maken moeten aangeven hoe ze omgaan met verschillende verkeerssituaties, zoals rijden in een drukke stad, in het donker, met stromende regen op een drukke kruising of bijvoorbeeld op een onbekende snelweg. Is de chauffeur ontspannen, gaat de bediening van de dashboardinstrumenten soepel en hoe gaat het inparkeren? Na afronding van de test krijgt de bestuurder een op-maat-gemaakt advies dat helpt bewuster en daardoor veiliger te rijden.

Minister Van Nieuwenhuizen is enthousiast over deze Rij Bewust Test: “Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is. Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid.”

Veiligheid onderweg

Bovendien geeft de test aanleiding om in gesprek te gaan over de veiligheid onderweg. “Je kunt hem samen invullen, bijvoorbeeld met je vader of moeder, als je je zorgen maakt. De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen”, vertelt CBR-directeur Alexander Pechtold. De test uitslag is geen bewijs van geschiktheid.

De test geeft vooral aan ervaren bestuurders inzicht in het rijgedrag. Want met de loop van de jaren verandert hoe chauffeurs autorijden, al realiseren zij zich dat lang niet altijd. “Denk aan zaken zoals het snel kunnen inschatten van een verkeerssituatie of het rijden in het donker en bij slecht zicht”, licht Evert-Jan Hulshof van de VVN toe. “Of bijvoorbeeld over de schouder kijken bij het afslaan of bij het inhalen en het juist interpreteren van aanwijzingen en borden. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en zelf tijdig maatregelen te treffen.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.