ADAC adviseert: rij niet met een winterjas aan

Dikke jassen kunnen gevaarlijk zijn tijdens het autorijden, waarschuwt de ADAC. Dikke winterjassen kunnen zelfs fataal zijn. De Duitse variant van de ANWB legt uit hoe je toch kunt autorijden zonder het te koud te hebben. 

Een dikke winterjas of een donsjack beperkt de mobiliteit van de bestuurder, bovendien past de gordel vaak niet goed. Dit werd door de ADAC indrukwekkend gedemonstreerd met dummy’s. Er werd een alledaagse verkeerssituatie nagebootst waarbij een volwassene en een kinderpop in dikke winterkleding op de stoel of een kinderzitje werden vastgemaakt. De auto werd vervolgens gestopt met een snelheid van 16 km/u, vergelijkbaar met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer.

Verwondingen door de gordel

Het resultaat: bij zowel de volwassenen als de kinderen sneden de gordels diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals de darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden. Zelfs bij noodremmanoeuvres kunnen lichte verwondingen optreden. Dankzij de vulling in winterkleding heeft de riem ruimte om naar het lichaam toe te bewegen en valt hij al over de onderbuik wanneer de riem wordt vastgemaakt. Idealiter omvat het echter de heupbeenderen bij volwassenen of de dijen bij kinderen.

De ADAC adviseert daarom om de winterjas uit te trekken, of dan toch in ieder geval over de riem heen te dragen. Te koud? Leg een dekentje klaar of gebruik een extra verwarmingssysteem in de auto.

Schoenen, hoeden, sjaals

Niet alleen dikke winterjassen kunnen een veiligheidsrisico vormen. De rest van de winterkleding is ook niet altijd geschikt om in te rijden. Hoeden en sjaals kunnen het zicht belemmeren en gevoerde handschoenen bieden niet altijd een stevige grip op het stuur. En stevige winterlaarzen kunnen het moeilijk maken om het gaspedaal en de remmen goed te gebruiken. Er gelden zowel in Duitsland als Nederland geen voorschriften voor het dragen van goede schoenen, in de zomer mag je ook op slippers autorijden. Verstandig is het dus echter niet.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ADAC adviseert: rij niet met een winterjas aan | RijschoolPro

ADAC adviseert: rij niet met een winterjas aan

Dikke jassen kunnen gevaarlijk zijn tijdens het autorijden, waarschuwt de ADAC. Dikke winterjassen kunnen zelfs fataal zijn. De Duitse variant van de ANWB legt uit hoe je toch kunt autorijden zonder het te koud te hebben. 

Een dikke winterjas of een donsjack beperkt de mobiliteit van de bestuurder, bovendien past de gordel vaak niet goed. Dit werd door de ADAC indrukwekkend gedemonstreerd met dummy’s. Er werd een alledaagse verkeerssituatie nagebootst waarbij een volwassene en een kinderpop in dikke winterkleding op de stoel of een kinderzitje werden vastgemaakt. De auto werd vervolgens gestopt met een snelheid van 16 km/u, vergelijkbaar met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer.

Verwondingen door de gordel

Het resultaat: bij zowel de volwassenen als de kinderen sneden de gordels diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals de darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden. Zelfs bij noodremmanoeuvres kunnen lichte verwondingen optreden. Dankzij de vulling in winterkleding heeft de riem ruimte om naar het lichaam toe te bewegen en valt hij al over de onderbuik wanneer de riem wordt vastgemaakt. Idealiter omvat het echter de heupbeenderen bij volwassenen of de dijen bij kinderen.

De ADAC adviseert daarom om de winterjas uit te trekken, of dan toch in ieder geval over de riem heen te dragen. Te koud? Leg een dekentje klaar of gebruik een extra verwarmingssysteem in de auto.

Schoenen, hoeden, sjaals

Niet alleen dikke winterjassen kunnen een veiligheidsrisico vormen. De rest van de winterkleding is ook niet altijd geschikt om in te rijden. Hoeden en sjaals kunnen het zicht belemmeren en gevoerde handschoenen bieden niet altijd een stevige grip op het stuur. En stevige winterlaarzen kunnen het moeilijk maken om het gaspedaal en de remmen goed te gebruiken. Er gelden zowel in Duitsland als Nederland geen voorschriften voor het dragen van goede schoenen, in de zomer mag je ook op slippers autorijden. Verstandig is het dus echter niet.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.