Veel meer weggebruikers negeerden in 2020 rode kruizen

Weggebruikers in Nederland blijven rode kruizen massaal negeren. Het afgelopen jaar nam het aantal processen verbaal dat weginspecteurs van Rijkswaterstaat (RWS) uitschreven met 55 procent toe tot 4920 bonnen, meldt De Telegraaf.

Sinds 2015 heeft RWS weginspecteurs die als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) processen verbaal mogen uitschrijven. In 2020 schreven deze RWS-boa’s in totaal ruim 5600 bonnen uit. Daarvan waren er 4920 (87 procent) voor het negeren van rode kruizen. In 2019 waren dat 3159 bekeuringen en in 2018 nog 1.653 voor het negeren van rode kruizen. “Ondanks de coronacrisis en minder verkeer op de weg is dit dan ook schrikbarende aantallen”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

“Levensgevaarlijk en onacceptabel”, reageert de minister op de nieuwste cijfers van RWS. “Het is puur misdadig als je een rood kruis negeert omdat je daarmee levens van anderen in gevaar brengt.” Van Nieuwenhuizen kondigt aan dat er nog stringenter gecontroleerd gaat worden.

De minister is verbolgen over het feit dat in 2020 maar liefst 22 pijlwagens en botsabsorbers zijn aangereden. “Het is ongekend dat dit gebeurt. Daarnaast werden ook nog eens elf dienstwagens van weginspecteurs aangereden die op de weg stonden ter beveiliging van een incident.”

(ANP)

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.