Meer strafpunten voor jonge automobilisten

Rijden, auto, sturen, snelheid, van Pixabay

Steeds meer jonge automobilisten krijgen strafpunten op hun rijbewijs. Vorig jaar kregen 7.200 jonge weggebruikers een strafpunt, tegenover 6.169 automobilisten het jaar daarvoor en 5.400 in 2018. De rustige wegen zijn waarschijnlijk een van de oorzaken van de toename van gevaarlijk rijgedrag.

Volgens het OM zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen voor de toename van de strafpunten. Door het coronavirus zijn de wegen leger, waardoor jonge automobilisten meer excessieve overtredingen begingen. Ook de verlaging van de maximumsnelheid in maart naar 100 kilometer per uur leidde tot meer overtredingen. Een woordvoerster van het OM bevestigt de cijfers waar nieuwszender BNR vrijdag over bericht.

Twee strafpunten

Strafpunten voor jonge bestuurders worden meestal gegeven bij snelheidsovertredingen, bumperkleven en gevaarlijk rijgedrag. Bij twee strafpunten moeten jonge bestuurders opnieuw rijexamen doen. Vorig jaar gingen in totaal 243 beginnende automobilisten voor de tweede keer de fout in. “Het aantal tweede punten is relatief laag. De kans dat je twee keer staande wordt gehouden is natuurlijk laag, maar er gaat ook duidelijk een waarschuwende werking uit van zo’n punt”, zegt de woordvoerster van het OM. “Beginnende bestuurders worden bewuster van hun rijgedrag en dat is ook het doel van de regeling.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.