Experiment digitaal aanvragen van rijbewijs blijkt succesvol

CBR, Rijbewijs foto van Promedia

Het experiment Digitaal aanvragen rijbewijzen (DAR) is geslaagd. Dat schrijft Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, in een evaluatierapport aan de Tweede Kamer. De conclusie leidt tot een wetswijziging die op 10 oktober 2024 in zal gaan. Tot die tijd blijft het experiment doorlopen in de proefgemeenten.

De proef wordt uitgevoerd in 29 gemeenten. Inwoners van deze gemeenten kunnen digitaal hun Nederlandse rijbewijs verlengen, een categorie-uitbreiding of een her-afgifte na een ongeldigheidsverklaring aanvragen. Dankzij de positieve conclusie heeft het ministerie besloten de digitale aanvraag van het rijbewijs landelijk mogelijk te maken. Er wordt een wetswijziging voorbereid met het streven deze op 24 oktober 2024 in te laten treden. Op deze datum loopt de huidige experimenteer AMvB (algemene maatregel van bestuur) af. Tot die tijd kunnen inwoners van de proefgemeenten de digitale aanvragen blijven doen.

Volgens het rapport van Van Nieuwenhuizen waarderen alle gebruikers, zowel burgers, fotografen, gemeenten en de RDW, de nieuwe manier van aanvragen. De aanvragers van het rijbewijs vinden de snelheid en flexibiliteit van de procedure prettig. Ze hoeven namelijk geen afspraak meer te maken bij een gemeenteloket, maar kunnen de aanvraag doen wanneer het hen uitkomt.

Foutbestendig systeem

Ook blijkt volgens de evaluatie dat het digitale systeem bepaalde fouten sneller opspoort dan het reguliere proces. Door het digitaal uploaden van een pasfoto kan er controle worden uitgevoerd met fotovergelijkingssoftware. Ook levert het een betere foto op voor het rijbewijs en in het rijbewijzenregister. Dit komt doordat er alleen een pasfoto kan worden gemaakt en ingezonden door een fotograaf die erkend is door het RDW. Hierdoor wordt volgens Van Nieuwenhuizen het proces van identiteitsvaststelling in het algemeen verbeterd. Als derde stap dien je met je smartphone een identiteitscheck te doen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.