CBR geeft op website weer wachttijden aan voor praktijkexamens

klok, tijd, gratis stock van Pexels

Op de website van het CBR wordt weer een indicatie gegeven van de wachttijden voor praktijkexamens rijbewijs B. Voor zowel de eerste examens als de herexamens worden elke maandag de gegevens bijgewerkt en is landelijk en per locatie te zien hoelang een leerling gemiddeld moet wachten voor hij kan afrijden.

Het examencentrum meldt dat de wachttijden aan verandering onderhevig kunnen zijn, vanwege tussentijdse reserveringen en annuleringen. Zo kan het dat er op het ene moment zeven weken wordt aangegeven en erna tien tot veertien weken. Om een goede indicatie te geven van de wachttijd, tonen ze het gemiddelde aantal weken.

Tot en met mei werden bij het CBR nog de examens ingehaald die vanwege de coronalockdown niet door konden gaan. Omdat er toen geen nieuwe examens konden worden gepland, kon het CBR geen wachttijden weergeven op de website.

Uitgestelde examens

Het centrum waarschuwt dat de wachttijden lang kunnen zijn vanwege de 300 duizend uitgestelde praktijkexamens tijdens de coronaperiode. Op 25 mei presenteerde de directie van het CBR de huidige stand van zaken aan de Tweede Kamer over de examenachterstand. Sinds de herstart op 3 maart tot eind mei had het CBR 149.462 examens afgenomen, waarvan ruim 88 duizend voor rijbewijs B. De reserveringstermijn voor deze uitgestelde examens schommelde tussen de één en zeven weken. Vanaf juni konden weer nieuwe examens worden ingeboekt.

Het doel van het CBR is om eind 2021 een reserveringstermijn van tien tot veertien weken te bereiken en eind 2022 zeven weken. Indien dit niet wordt behaald en het slagingspercentage niet of onvoldoende is verbeterd, schaft het CBR wellicht alsnog de tussentijdse toets tijdelijk tot eind februari. Indien dit niet voldoende oplevert, worden er andere maatregelen ingezet, zoals het afschaffen van de faalangstexamens en het verhogen van de examenleeftijd naar achttien jaar.

Om de wachttijden te verkorten geeft CBR aan dat examinatoren overwerken en worden er nieuwe examinatoren opgeleid. Echter duurt het nog wel tot tegen het einde van het jaar dat deze klaar zijn met de opleiding en kunnen werken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.