Slimme rijhulpsystemen zorgen voor meer verkeersveiligheid

De meeste rijhulpsystemen dragen aanzienlijk bij aan de veiligheid tijdens het autorijden. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars na onderzoek door zijn eigen data-analysecentrum naar verkeersongelukken. Bepaalde systemen verkleinen de kans op ongelukken met zelf ruim twee derde, aldus de verzekeraars.

Het effectiefste systeem om auto-ongelukken te voorkomen is de zogeheten Lane Keep Assist. Deze technologie helpt de bestuurder binnen de witte belijning op de wegen te blijven, door actief mee te sturen. De kans op een ongeluk als je dit systeem niet gebruikt, is volgens het Verbond van Verzekeraars tot drie keer zo groot.

De koepelorganisatie is ook enthousiast over systemen die waarschuwen voor een botsing door achteropkomend verkeer. Die zouden de kans op een ongeval met de helft terugdringen. Sensoren en lichtjes die waarschuwen
voor andere weggebruikers in de dode hoek, verminderen volgens verzekeraars het risico op een ongeval met 33 procent.

Onderzoekers van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars keken onder andere naar bijna 950.000 verkeersongelukken waarbij twee bestuurders betrokken waren. Dat combineerden ze met gegevens over welke rijhulpsystemen aanwezig zijn in auto’s en andere data.

(Bron: ANP)

Lees ook:

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.