SWOV gaat rijgeschiktheid van mensen met beginnende Alzheimer onderzoeken

oud, bestuurder, donker, auto, foto van Pexels

SWOV onderzoekt veilig autorijden onder mensen met de beginnende ziekte van Alzheimer. In voorgaand onderzoek is een methode ontwikkeld om de rijgeschiktheid van ouderen met beginnende dementie te beoordelen. In deze fase wil SWOV erachter komen of die beoordeling ook echt iets zegt over de rijgeschiktheid in de dagelijkse praktijk. Hiervoor zoekt het onderzoeksbureau nog naar deelnemers.

SWOV doet onderzoek naar veilig autorijden onder mensen met dementie. In de eerste fase van het onderzoek is een methode ontwikkeld om de rijgeschiktheid van ouderen met beginnende ziekte van Alzheimer te beoordelen. Nu wil het onderzoekscentrum erachter komen of deze beoordeling ook iets over de rijgeschiktheid in de dagelijkse praktijk zegt. En ook of er op een goede manier voorspeld kan worden hoe lang iemand met beginnende ziekte van Alzheimer rijgeschikt blijft.

Deelnemers gezocht

SWOV zoekt deelnemers voor het vervolgonderzoek die achttien maanden lang worden gevolgd. In deze periode doen zij verschillende tests bij SWOV en wordt hun rijgedrag geregistreerd door een camera en kastje in de auto. Ook doen ze bij het CBR drie keer een rijtest in de eigen auto. Deelnemers krijgen op grond van het onderzoek onder andere een vrijblijvend persoonlijk advies over hun rijgeschiktheid waarbij niemand zijn rijbewijs kan kwijtraken.

De uitvoering van het project ‘Blijven autorijden met de ziekte van Alzheimer?’ stond even stil vanwege de coronamaatregelen. De verwachting is dat het onderzoek midden augustus op een veilige manier weer door kan gaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in samenwerking met het CBR, het Alzheimercentrum zuidwest Nederland en het VUmc Alzheimercentrum.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SWOV gaat rijgeschiktheid van mensen met beginnende Alzheimer onderzoeken | RijschoolPro

SWOV gaat rijgeschiktheid van mensen met beginnende Alzheimer onderzoeken

oud, bestuurder, donker, auto, foto van Pexels

SWOV onderzoekt veilig autorijden onder mensen met de beginnende ziekte van Alzheimer. In voorgaand onderzoek is een methode ontwikkeld om de rijgeschiktheid van ouderen met beginnende dementie te beoordelen. In deze fase wil SWOV erachter komen of die beoordeling ook echt iets zegt over de rijgeschiktheid in de dagelijkse praktijk. Hiervoor zoekt het onderzoeksbureau nog naar deelnemers.

SWOV doet onderzoek naar veilig autorijden onder mensen met dementie. In de eerste fase van het onderzoek is een methode ontwikkeld om de rijgeschiktheid van ouderen met beginnende ziekte van Alzheimer te beoordelen. Nu wil het onderzoekscentrum erachter komen of deze beoordeling ook iets over de rijgeschiktheid in de dagelijkse praktijk zegt. En ook of er op een goede manier voorspeld kan worden hoe lang iemand met beginnende ziekte van Alzheimer rijgeschikt blijft.

Deelnemers gezocht

SWOV zoekt deelnemers voor het vervolgonderzoek die achttien maanden lang worden gevolgd. In deze periode doen zij verschillende tests bij SWOV en wordt hun rijgedrag geregistreerd door een camera en kastje in de auto. Ook doen ze bij het CBR drie keer een rijtest in de eigen auto. Deelnemers krijgen op grond van het onderzoek onder andere een vrijblijvend persoonlijk advies over hun rijgeschiktheid waarbij niemand zijn rijbewijs kan kwijtraken.

De uitvoering van het project ‘Blijven autorijden met de ziekte van Alzheimer?’ stond even stil vanwege de coronamaatregelen. De verwachting is dat het onderzoek midden augustus op een veilige manier weer door kan gaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in samenwerking met het CBR, het Alzheimercentrum zuidwest Nederland en het VUmc Alzheimercentrum.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.