Veel meer jongeren betrapt op rijden zonder rijbewijs

jongeren, auto, foto van Pexels (vrij gebruik)

Het aantal jongeren dat werd betrapt op scooter- of autorijden zonder rijbewijs steeg vorig jaar flink. Cijfers van het Openbaar Ministerie laten zien dat de politie in 2020 ruim 5.000 jongeren betrapte op deze overtreding; zo’n 30 procent meer dan een jaar eerder. Deze jongeren beseffen volgens vaak niet dat ze niet verzekerd zijn als ze een ongeluk veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een strafblad krijgen als ze gepakt worden. 

Volgens Stichting Halt gaat het in 75 procent van de gevallen om jongeren die zonder rijbewijs op de scooter springen. Het overige kwart stapt in de auto. Onder andere verveling en het op peil willen houden van met rijles al opgedane rijvaardigheid speelden tijdens de lockdown een rol in de stijging. Als jongeren zonder rijden schade rijden, dekken verzekeraars dat in de meeste gevallen niet volgens Pricewise.

Verveling tijdens lockdown

Experts denken dat verveling, het op peil willen houden van reeds opgedane rijvaardigheden én lange wachttijden voor (nog te starten) rijlessen tijdens de lockdown een rol speelden in de stijging. Rosanne Som de Cerff, beleidsadviseur van Stichting Halt, meldde aan EenVandaag dat jongeren niet goed nadenken over de gevolgen en dat zij zich niet beseffen dat ze niet verzekerd zijn als ze een ongeluk veroorzaken en een strafblad krijgen als ze gepakt worden. Daarom zijn zij sneller geneigd achter het stuur te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Dekking

Maar hoe zit dat dan met autorijden zonder rijbewijs en de verzekering? Wie in de auto van een ander rijdt, is daarmee op papier verzekerd met de autoverzekering van de verzekeringnemer van die auto. De verzekering geldt alleen voor die auto en voor schade die daarmee wordt veroorzaakt. Maar er is een uitzondering: stapt er een persoon zonder rijbewijs achter het stuur en raakt deze betrokken bij een ongeluk of ander soort schade? Dan trekken zo goed als alle autoverzekeraars hun handen ervan af. Er is namelijk sprake van een bewuste overtreding, omdat de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Daarmee vervalt de dekking. Naast het vervallen van de dekking, kan een weggebruiker zonder rijbewijs ook nog eens worden aangeklaagd door de gedupeerde partij.

Aansprakelijkheidsverzekering van ouders

Hoewel de auto-, brommer- of scooterverzekering niets dekt, kan de schade in een enkel geval worden verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Deze verzekering dekt kosten voor schade die iemand anderen aanricht. Kinderen zijn daarvoor meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders als zij zijn opgegeven bij de verzekeraar. Of de aansprakelijkheidsverzekering iets dekt, is situatieafhankelijk en hangt vooral af van de dekking van de verzekeraar. In sommige gevallen bepaalt de verzekeraar of een rechter in hoeverre de minderjarige schuld aan te rekenen is. Deze uitspraak leidt tot wel of geen aansprakelijkheid.

Doet de aansprakelijkheidsverzekeraar geen duit in het zakje, dan zijn het de ouders die officieel opdraaien voor de kosten. De minderjarige kan deze plicht namelijk niet dragen en ouders zijn (financieel) verantwoordelijk voor hun kinderen. Onderling kunnen er uiteraard andere afspraken worden gemaakt, maar dit is hoe het op papier werkt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.