Rusland maakt tolwegen gratis voor elektrische auto’s

tolweg, toll road, van unsplash (free)

Om elektrisch rijden te stimuleren, hoeven bestuurders van elektrische auto’s vanaf volgend jaar niet te betalen voor tolwegen in Rusland. Met deze en andere gunstige maatregelen wil de overheid dat over tien jaar 10 procent van de Russische auto’s elektrisch zijn.

De stap maakt deel uit van een reeks maatregelen om elektrisch rijden in Rusland aan te moedigen. Zo wil Moskou dat er in 2024 meer dan 9000 laadstations zijn langs Russische wegen. Ook komt de overheid met stimuleringsmaatregelen voor mensen die een elektrische auto willen kopen, bijvoorbeeld door leningen tegen gunstige voorwaarden te verstrekken. Volgens Premier Michail Misjoestin is het duidelijk dat elektrische auto’s de toekomst zijn en moet deze sector actief ontwikkeld worden.

De overheid wil dat over tien jaar 10 procent van alle in Rusland gebouwde auto’s elektrisch wordt aangedreven. Naar verwachting zijn hiermee kosten gemoeid van 591 miljard roebel, omgerekend 6,8 miljard euro. Autoproducenten kunnen subsidie aanvragen om elektrische auto’s te gaan bouwen.

Vanuit hoofdstad Moskou lopen tolwegen naar Sint-Petersburg in het noorden en Novorossiejsk in zuiden van het land. Ook is er een snelweg rond Moskou waar tol moet worden betaald, net als op wegen van Moskou naar Belarus en Oekraïne. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe tolweg van Moskou naar de oostelijk gelegen stad Kazan.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.