België verbiedt telefoongebruik op fiets, motor en in auto

telefoon, mobiel, appen, foto van Pexels (free)

België gaat al het gebruik van een smartphone tijdens het rijden verbieden. Wie wordt betrapt op het lezen, scrollen, swipen, intikken van een route of een whatsappje sturen riskeert een boete van 174 euro. Het gebruik van een mobieltje als gps of om naar muziek te luisteren mag alleen als het apparaat in een houder zit. De nieuwe wet gaat waarschijnlijk in maart in en geldt ook voor fietsers en motorrijders.

Tot nu toe is tijdens het rijden alleen bellen met de gsm in de hand strafbaar in België. Het uitgebreide verbod geldt ook voor andere elektronische toestellen, zoals tablets of e-readers. De apparaatjes mogen ook niet op de passagiersstoel of op de middenconsole liggen voor gebruik.

Ogen niet op de weg

Volgens Kamerlid Jef Van den Bergh heeft iemand die vijf seconden naar zijn smartphone kijkt gedurende 100 meter zijn ogen niet op de weg. “En volgens sommige studies kijken mensen al gemakkelijk twintig of dertig seconden naar hun gsm. Dus dan rijd je blind in het verkeer”, zegt hij tegen de Vlaamse nieuwszender VRT. “De boodschap is heel duidelijk: als je rijdt, moet je je ogen op de weg houden en je handen aan het stuur.”

In Nederland hoefde een vrouw die een boete kreeg omdat ze een telefoon op haar schoot had liggen tijdens het rijden, in augustus van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een boete van 240 euro niet te betalen. Ze betoogde dat zij haar telefoon niet vasthield, maar op haar schoot had liggen tijdens het rijden.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.