Autoverzekering kost fortuin voor jonge automobilist

Jongere bestuurder

Als je als jonge bestuurder een eigen auto wil, betaal je je scheel aan de verzekering. Voor jongeren tussen de 18 en 20 jaar kost een autoverzekering gemiddeld 2.180 euro per jaar, of terwijl zo’n 181,60 per maand. Een flink bedrag voor een leeftijdsgroep die vaak niet zo’n hoog inkomen heeft.

Geld.nl bekijkt in haar halfjaarlijkse ‘Datamonitor autoverzekeringen’ hoeveel automobilisten van verschillende leeftijdsgroepen betalen voor hun autoverzekering. Dit is gebaseerd op vergelijkingen op de website in 2021. Hieruit blijkt dat jonge bestuurders (van 18 t/m 20 jaar) met 181,60 euro per maand ruim twee keer zoveel premie betalen dan de gemiddelde Nederlander. Gemiddeld betaalden Nederlanders in 2021 een autopremie van 82,27 euro per maand. Bestuurders tussen 21 en 24 jaar betalen met gemiddeld 119,94 euro anderhalf keer zoveel als de gemiddelde automobilist.

En dat geldt niet alleen voor bestuurders met dure auto’s en uit grote steden. Uit onderzoek van de vergelijkingswebsite blijkt dat als je in Dokkum woont en in een kleine Toyato Aygo van 10 jaar oud rijdt, je alsnog gemiddeld 117 euro per maand betaalt voor je autoverzekering als 18-jarige.

Ook andere autokosten stijgen

Naast de hoge autopremies krijgen jongeren, net als alle andere automobilisten, ook te maken met een hogere wegenbelasting in veel provincies en torenhoge benzineprijzen. Volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl zit er een groot risico aan de hoge kosten voor jongeren, omdat velen ervoor kiezen om de auto op naam van de ouders te verzekeren. Maar als je ouders je niet als regelmatige bestuurder opgeven, is dat eigenlijk fraude en komen zowel het kind als de ouders flink in de problemen als de verzekeraar het ontdekt.

Waarom hogere premie voor jongeren?

Dat jongeren een hogere premie betalen voor hun autoverzekering, komt doordat verzekeraars in hun statistieken zien dat zij vaker schade rijden en ze een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval. Dit risico berekenen verzekeraars door in de premies van jonge bestuurders.

Volgens Bulthuis zijn er wel een aantal dingen die je als jonge auto-eigenaar kan doen om de premie toch zo laag mogelijk te houden. Kies bijvoorbeeld voor een wat oudere, kleinere auto. Die zijn relatief goedkoper om te verzekeren. Daarnaast loont het om elk jaar even te kijken welke autoverzekering voor jou het goedkoopste is. De premies dalen namelijk elk jaar dat je ouder wordt flink, zeker als je schadevrije jaren opbouwt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.