Tweede coronajaar telde meer geslaagde kandidaten dan jaar ervoor

In 2021 zijn er meer rijbewijzen afgegeven dan het jaar ervoor. Het jaar kende een stijging van 7,8 procent ten opzichte van 2020. De pandemie leek vooral invloed te hebben op jonge rijbewijsbezitters. In de twee afgelopen jaren nam het aantal autorijbewijsbezitters tussen de 18 en 20 jaar af met respectievelijk 10,5 procent en 8,3 procent ten opzichte van 2019. Dat meldt het CBS.

In totaal kwamen er in 2021 178.000 nieuwe rijbewijshouders bij, wat nog altijd 17,7 procent minder is dan voor de coronapandemie. De stijging van het aantal rijbewijsbezitters in 2021 kan te wijten zijn aan het verhoogde slagingspercentage. In 2020 was het slagingspercentage voor rijbewijs B nog 50 procent, dat was in 2021 gestegen naar 53 procent.

Ruim 11,4 miljoen mensen waren op 1 januari van dit jaar in het bezit van een autorijbewijs, wat 1,3 procent minder is dan op 1 januari 2020. Door de coronamaatregelen konden meerdere maanden geen rijexamens afgenomen worden.

“Tijdens de lockdown die op 19 december 2021 inging, konden de autorijlessen en rijexamens wel doorgaan omdat deze toen als essentiële dienstverlening aangemerkt werden. Het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen was in december 2021 hoger dan in de maand december van de voorgaande twee jaren”, aldus het CBS.

Minder jongeren

Dat tijdelijk geen rijexamens afgenomen konden worden, had volgens het CBS vooral invloed op jongeren. “Bij jongeren van 17 jaar nam het aantal autorijbewijsbezitters in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor met 17 procent af naar 10.000. Vergeleken met 2019, het jaar vóór de coronacrisis, was er zelfs een daling van 45,4 procent.”

Het bezit van een autorijbewijs onder mensen van 75 jaar en ouder is de afgelopen drie jaar juist gegroeid. Tijdens de coronacrisis kon men namelijk langer met een verlopen rijbewijs door blijven rijden door uitstel van verlenging. “Ouderen die normaal hun rijbewijs zouden laten verlopen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen, konden zo langer hun rijbewijs behouden.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.