Mogelijk nieuw rij-examen voor elektrische auto’s

laadpaal ev elektrische auto laden opel, vrij te gebruiken

Minister Harbers van het minister van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat wanneer elektrisch rijden de standaard wordt, het praktijkexamen voor een rijbewijs verandert. Momenteel worden er nog nauwelijks rijlessen gegeven in elektrische auto’s, maar de vraag neemt wel toe. Ook wil de minister dat Brussel het rijbewijs wijzigt. Voor leerlingen wordt het zo gemakkelijker om voor een volledig elektrisch les- en examentraject te kiezen.

Rijlessen worden nog zeer beperkt in elektrische auto’s gegeven. Exacte cijfers zijn er niet, maar minister Harbers (IenW) trekt deze conclusie uit navraag bij de rijscholenbranche. Tweede Kamerlid Lisa van Ginniken (D66) diende onlangs schriftelijke vragen in rondom het thema rijles in een elektrische auto krijgen.

Redenen tegen rijles elektrisch rijden

Uit navraag bij de rijschoolbranche komt naar voren dat er diverse redenen zijn waarom rijscholen nu nog terughoudend zijn met de aanschaf van een elektrische lesauto. Dat komt door drie factoren.

Ten eerste zijn elektrische auto’s nog steeds vrij prijzig, de aanschaf is simpelweg te duur voor veel rijscholen. Ten tweede is de actieradius beperkt. Het is vrijwel onmogelijk om de hele dag rijles achter elkaar te geven in een elektrische auto.

De derde reden is dat alle elektrische en hybride auto’s automatisch geschakeld zijn. Het merendeel van de leerlingen wil examen doen in een handgeschakelde auto. Wie examen doet in een automatische geschakelde auto, krijgt ‘automaatcode’ op het rijbewijs. Dit houdt in dat zij met dit rijbewijs niet in handgeschakelde auto’s mogen rijden. Minister Harbers: “Ik zet mij in Brussel in om de regels over de automaatcode in de derde Europese rijbewijsrichtlijn te wijzigen, waardoor het voor leerlingen gemakkelijker wordt om voor een volledig elektrisch les- en examentraject te kiezen. Daarbij moet dan wel als uitgangspunt gelden dat de verkeersveiligheid goed wordt geborgd.”

Een voorstel van de Europese Commissie wordt eind dit jaar verwacht, waarna er naar verwachting nog verschillende jaren nodig zijn voor het doorlopen van de EU-wetgevingsprocedure.

Een mogelijk vierde reden zou kunnen zijn dat het CBR momenteel niet beschikt over laadpalen bij de praktijkexamenlocaties. Het CBR doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden tot het plaatsen van laadpalen op deze locaties.

Aanpassing examen

De verwachting is dat wanneer elektrisch rijden meer de standaard is geworden, het praktijkexamen verandert. Dit betekent dat het CBR andere eisen zal gaan stellen voor het behalen van dit praktijkexamen. Als een rijschool rijles in een elektrische auto aanbiedt dan hoort in de rijopleiding aandacht te zijn voor onderwerpen als tijdig laden en inschatting van de actieradius. Er is op dit moment in Nederland geen sprake van een voorgeschreven curriculum ten behoeve van de rijopleiding. Het is aan de rijscholen zelf om invulling aan de rijopleiding te geven.

Voor elektrisch rijden gelden op onderdelen andere vaardigheden dan de ‘conventionele’ auto’s, zoals “one pedal drive” (remmen en gas geven met één pedaal, met minimaal gebruik van het rempedaal) en het goed plannen van de autorit en het hoge vermogen van een elektrische auto waardoor deze sneller accelereert dan een conventionele auto. Dit laatste heeft invloed op de voertuigbeheersing. Een aantal aspecten van elektrisch rijden komt nu al aan de orde in het theorie-examen.

Aanmoedigen

De minister denkt wel dat het mogelijk is om rijlessen in zowel diesel- en benzineauto’s als elektrische auto’s te geven. “Het aanmoedigen van het gebruik van een elektrische auto tijdens de rijles kan positief bijdragen aan het beeld over elektrische auto’s”, aldus minister Harbers. Een landelijke werkgroep zal met branchepartijen actie oppakken om elektrisch rijden te stimuleren. Zo komt er begeleiding van rijschoolhouders, komen er webinars over elektrisch rijden en komen er elektrische demo lesauto’s door heel Nederland.

Daarnaast wordt het elektrisch rijden voor ondernemers (waaronder de rijinstructeur) financieel gestimuleerd door onder andere fiscale voordelen voor elektrische voertuigen en oplaadpunten via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook is er een verlaagd belastingtarief voor publieke laadpalen. Deze financiële ondersteuning stimuleert het elektrisch rijden onder ondernemers en dus ook rijscholen.

Aanschaf

Mogelijk stijgt de aanschaf van het aantal elektrische auto’s als meer mensen les krijgen in een elektrische auto. Het idee is dat als iemand al rijles heeft gehad in een elektrische auto, het makkelijker is om later een elektrische auto aan te schaffen. Uit enquêtes in het kader van een experiment van de provincie Gelderland (‘Les Elektrisch2 ’) komt naar voren dat aspirant bestuurders tevreden tot zeer tevreden zijn nu zij ervaring hebben opgedaan in een elektrische auto. Het experiment ‘Les Elektrisch’ is gericht op het stimuleren van rijles in een elektrische auto.

De minister gaat met het CBR en met de rijscholen verkennen hoe het gebruik van elektrische auto’s voor de rijles kan worden gestimuleerd. Harbers: “De keuze voor het al dan niet aanschaffen van een elektrische auto wordt uiteindelijk door rijscholen zelf gemaakt.”

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

2 reacties op “Mogelijk nieuw rij-examen voor elektrische auto’s”

Fortnite|31.03.22|08:46

Gewoon moeilijker maken anders blijft de landelijke slagingspercentage niet rond de 50%. Noem dit legale oplichting

Tom Brunen|31.03.22|14:41

Als je wil voorkomen dat er wildgroei ontstaat zou er maar snel vaart gemaakt moeten worden met het Curriculum Commissie Autorijbewijzen, beste minister Harbers. Dit is namelijk precies één van die punten die deze commissie zou moeten behandelen.
Het paard achter de wagen spannen, noem je dit.

Met betrekking tot de automaatcode, staat het de Lidstaat (nederland) vrij om hier invulling aan te geven. Code 78 bestaat alleen hier! Haal hem eraf, meer promotie heb je niet nodig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mogelijk nieuw rij-examen voor elektrische auto’s | RijschoolPro

Mogelijk nieuw rij-examen voor elektrische auto’s

laadpaal ev elektrische auto laden opel, vrij te gebruiken

Minister Harbers van het minister van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat wanneer elektrisch rijden de standaard wordt, het praktijkexamen voor een rijbewijs verandert. Momenteel worden er nog nauwelijks rijlessen gegeven in elektrische auto’s, maar de vraag neemt wel toe. Ook wil de minister dat Brussel het rijbewijs wijzigt. Voor leerlingen wordt het zo gemakkelijker om voor een volledig elektrisch les- en examentraject te kiezen.

Rijlessen worden nog zeer beperkt in elektrische auto’s gegeven. Exacte cijfers zijn er niet, maar minister Harbers (IenW) trekt deze conclusie uit navraag bij de rijscholenbranche. Tweede Kamerlid Lisa van Ginniken (D66) diende onlangs schriftelijke vragen in rondom het thema rijles in een elektrische auto krijgen.

Redenen tegen rijles elektrisch rijden

Uit navraag bij de rijschoolbranche komt naar voren dat er diverse redenen zijn waarom rijscholen nu nog terughoudend zijn met de aanschaf van een elektrische lesauto. Dat komt door drie factoren.

Ten eerste zijn elektrische auto’s nog steeds vrij prijzig, de aanschaf is simpelweg te duur voor veel rijscholen. Ten tweede is de actieradius beperkt. Het is vrijwel onmogelijk om de hele dag rijles achter elkaar te geven in een elektrische auto.

De derde reden is dat alle elektrische en hybride auto’s automatisch geschakeld zijn. Het merendeel van de leerlingen wil examen doen in een handgeschakelde auto. Wie examen doet in een automatische geschakelde auto, krijgt ‘automaatcode’ op het rijbewijs. Dit houdt in dat zij met dit rijbewijs niet in handgeschakelde auto’s mogen rijden. Minister Harbers: “Ik zet mij in Brussel in om de regels over de automaatcode in de derde Europese rijbewijsrichtlijn te wijzigen, waardoor het voor leerlingen gemakkelijker wordt om voor een volledig elektrisch les- en examentraject te kiezen. Daarbij moet dan wel als uitgangspunt gelden dat de verkeersveiligheid goed wordt geborgd.”

Een voorstel van de Europese Commissie wordt eind dit jaar verwacht, waarna er naar verwachting nog verschillende jaren nodig zijn voor het doorlopen van de EU-wetgevingsprocedure.

Een mogelijk vierde reden zou kunnen zijn dat het CBR momenteel niet beschikt over laadpalen bij de praktijkexamenlocaties. Het CBR doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden tot het plaatsen van laadpalen op deze locaties.

Aanpassing examen

De verwachting is dat wanneer elektrisch rijden meer de standaard is geworden, het praktijkexamen verandert. Dit betekent dat het CBR andere eisen zal gaan stellen voor het behalen van dit praktijkexamen. Als een rijschool rijles in een elektrische auto aanbiedt dan hoort in de rijopleiding aandacht te zijn voor onderwerpen als tijdig laden en inschatting van de actieradius. Er is op dit moment in Nederland geen sprake van een voorgeschreven curriculum ten behoeve van de rijopleiding. Het is aan de rijscholen zelf om invulling aan de rijopleiding te geven.

Voor elektrisch rijden gelden op onderdelen andere vaardigheden dan de ‘conventionele’ auto’s, zoals “one pedal drive” (remmen en gas geven met één pedaal, met minimaal gebruik van het rempedaal) en het goed plannen van de autorit en het hoge vermogen van een elektrische auto waardoor deze sneller accelereert dan een conventionele auto. Dit laatste heeft invloed op de voertuigbeheersing. Een aantal aspecten van elektrisch rijden komt nu al aan de orde in het theorie-examen.

Aanmoedigen

De minister denkt wel dat het mogelijk is om rijlessen in zowel diesel- en benzineauto’s als elektrische auto’s te geven. “Het aanmoedigen van het gebruik van een elektrische auto tijdens de rijles kan positief bijdragen aan het beeld over elektrische auto’s”, aldus minister Harbers. Een landelijke werkgroep zal met branchepartijen actie oppakken om elektrisch rijden te stimuleren. Zo komt er begeleiding van rijschoolhouders, komen er webinars over elektrisch rijden en komen er elektrische demo lesauto’s door heel Nederland.

Daarnaast wordt het elektrisch rijden voor ondernemers (waaronder de rijinstructeur) financieel gestimuleerd door onder andere fiscale voordelen voor elektrische voertuigen en oplaadpunten via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook is er een verlaagd belastingtarief voor publieke laadpalen. Deze financiële ondersteuning stimuleert het elektrisch rijden onder ondernemers en dus ook rijscholen.

Aanschaf

Mogelijk stijgt de aanschaf van het aantal elektrische auto’s als meer mensen les krijgen in een elektrische auto. Het idee is dat als iemand al rijles heeft gehad in een elektrische auto, het makkelijker is om later een elektrische auto aan te schaffen. Uit enquêtes in het kader van een experiment van de provincie Gelderland (‘Les Elektrisch2 ’) komt naar voren dat aspirant bestuurders tevreden tot zeer tevreden zijn nu zij ervaring hebben opgedaan in een elektrische auto. Het experiment ‘Les Elektrisch’ is gericht op het stimuleren van rijles in een elektrische auto.

De minister gaat met het CBR en met de rijscholen verkennen hoe het gebruik van elektrische auto’s voor de rijles kan worden gestimuleerd. Harbers: “De keuze voor het al dan niet aanschaffen van een elektrische auto wordt uiteindelijk door rijscholen zelf gemaakt.”

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Tessa Heerschop

2 reacties op “Mogelijk nieuw rij-examen voor elektrische auto’s”

Fortnite|31.03.22|08:46

Gewoon moeilijker maken anders blijft de landelijke slagingspercentage niet rond de 50%. Noem dit legale oplichting

Tom Brunen|31.03.22|14:41

Als je wil voorkomen dat er wildgroei ontstaat zou er maar snel vaart gemaakt moeten worden met het Curriculum Commissie Autorijbewijzen, beste minister Harbers. Dit is namelijk precies één van die punten die deze commissie zou moeten behandelen.
Het paard achter de wagen spannen, noem je dit.

Met betrekking tot de automaatcode, staat het de Lidstaat (nederland) vrij om hier invulling aan te geven. Code 78 bestaat alleen hier! Haal hem eraf, meer promotie heb je niet nodig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.