benzinepomp

Ombouwen naar LPG-tank: Voordelig of niet?

Steeds meer mensen willen een LPG-tank in de auto laten inbouwen om zo te besparen op de brandstofkosten. Toch zitten er wel een aantal addertjes onder het gras, waardoor niet altijd zo voordelig is als het lijkt. Met een auto die 1 op 14 rijdt, moet je dan ruim 32.000 kilometer rijden in het eerste jaar voor je de extra kosten hebt terugverdiend.

Rijden op LPG heeft als voordeel dat het milieuvriendelijker is dan rijden op benzine. Daarnaast betaal je, zoals gezegd, flink minder voor het tanken van LPG. Als de investering voor de LPG-tank en de extra wegenbelasting en autopremie in jouw situatie hier tegenop wegen, kan een LPG-tank inbouwen interessant zijn. Maar volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl moet je dan wel een goede berekening maken.

Premie

Bulthuis: “We berekenden bij Geld.nl voor een aantal scenario’s wat de invloed van een lpg-tank is op de premie van de autoverzekering.” Hieruit blijkt dat de verzekering gemiddeld 15 tot 20 euro extra per maand kost bij een auto met ingebouwde lpg-tank. Oftewel 180 tot 240 euro per jaar. Een lpg-tank kost geld en dat wordt opgeteld bij de waarde van de auto. Daarnaast stijgt het gewicht van je auto. Deze factoren leiden tot de hogere premie.

Lpg-tank niet zo rendabel als het lijkt

Volgens Bulthuis betaal je met een lpg-tank in je auto ongeveer 250 euro meer wegenbelasting per jaar betalen. Deze kosten komen allemaal boven op de investering van de lpg-tank, die ook al ongeveer 2.000 euro is. “Bereken dus goed of de besparing aan de pomp echt zo groot is als je overgaat op lpg dat deze extra kosten er tegenop wegen.”

Veel rijden loont

Mogelijk kan het voor rijschoolhouders wel een uitkomst zijn, gezien die veel kilometers rijden. Bulthuis: “Als we even snel rekenen, betaal je aan extra autopremie, wegenbelasting en de investering voor de lpg-tank in het eerste jaar gemiddeld ongeveer 2.460 euro (2.000 euro investering + 210 euro extra autopremie + 250 euro extra wegenbelasting). Dit haal je er met de huidige brandstofprijzen voor benzine en lpg pas uit als je ruim 2.312 liter hebt getankt. Met een auto die 1 op 14 rijdt, moet je dan ruim 32.000 kilometer rijden.” Dat moet je dan wel in het eerste jaar doen, want in het tweede jaar betaal je dus opnieuw de hogere wegenbelasting en premie voor je autoverzekering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.