Column Arno Smits (BOVAG): Luisterend oor

Arno Smits, voorzitter Bovag

Het CBR moet snel aan de slag om het personeelstekort tegen te gaan, zo stelt voorzitter van de BOVAG Arno Smits in zijn maandelijkse column voor RijschoolPro. Ook wil hij dat de lange wachttijden voor examens worden aangepakt.

Column Arno Smits

De lange wachttijden voor examens hangen als een zwaard van Damocles boven onze branche. Rijscholen en hun instructeurs zetten al maandenlang alles op alles om achterstanden in te lopen, maar aan het einde van de rit lopen we dan toch tegen een muur aan. Simpelweg omdat de examencapaciteit momenteel niet voldoende is.

De inmiddels welbekende paardenmiddelen zouden op korte termijn soelaas moeten bieden, maar volgens ons zijn er ook andere oplossingen mogelijk en werken die paardenmiddelen zelfs contraproductief. Die oplossingen hebben we afgelopen week ook aan het CBR en aan leden van de Tweede Kamer gepresenteerd.

Laat overigens duidelijk zijn dat wij als rijscholenbranche tevens een deel van het probleem vormen door als gevolg van de oplopende reserveringstermijnen steeds meer examentijden te claimen. Daardoor loopt het systeem alsmaar verder vast. Wat ons betreft maken we daar zo spoedig mogelijk een einde aan en leggen we het reserveren van examentijden en het schuiven daarmee tussen kandidaten van dezelfde rijschool aan banden.

Voorts zou de reserveringstermijn van een tweede en volgende herexamens standaard langer moeten zijn dan voor een eerste (her)examen. BOVAG stelt minimaal 26 weken voor, zodat de eerste (her)examens een significant voordeel krijgen en wij professionals ervoor moeten gaan zorgen dat de leerlingen (nog) beter voorbereid op het examen verschijnen.

CBR aan zet

Tegelijkertijd is uiteraard ook het CBR concreet aan zet. Wij hebben dan ook gevraagd om het aanpakken van het relatief hoge ziekteverzuim van 12 procent onder examinatoren en om nog meer aandacht te besteden aan het invullen van vacatures. Aangezien veel oudgedienden inmiddels ook met pensioen gaan of al zijn -waarvan sommige overigens nog bijspringen in deze uitzonderlijke tijd-, zorgt de nieuwe aanwas nog niet voor de benodigde capaciteit.

Daarnaast moeten examinatoren 9 examens op een dag afnemen in plaats van de huidige 8. Al dan niet tijdelijk. Dat scheelt al direct 12,5 procent aan capaciteit, tel uit je winst. Wij zijn van mening dat deze maatregelen enerzijds het slagingspercentage gaan opkrikken en anderzijds voor meer capaciteit gaan zorgen, waardoor de wachttijden dus gaan afnemen. We rekenen op een luisterend oor in Rijswijk en in Den Haag.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

1 reactie op “Column Arno Smits (BOVAG): Luisterend oor”

Tom Brunen|20.04.22|14:30

Rapport Roemer geeft aan dat een instructeur een examengereedverklaring zou moeten indienen voor het examen bij het CBR, daarna kun je daarop maatregelen nemen wanneer de examinator vaststelt dat aan de minimumeisen niet is voldaan.

CBR kan de toetsing ook overdragen aan de sector om ruimte te maken, in samenwerking met IBKI, maar misschien is dat te veel gevraagd van onze overheidsbedrijfjes. Toetsing hoort bij de onderwijsinstelling niet het exameninstituut.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.